Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната политика – доминираща тема в отношенията между България и САЩ

БНР Новини
Задълбочаването на двустранните връзки в сферите на енергетиката и енергийната сигурност стана акцент на разговорите още по време на визитата в София на държавния секретар на САЩ Джон Кери в началото на тази година
Снимка: БГНЕС

Специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн проведе в София интензивни разговори по въпроси на енергийната сигурност. Тези въпроси бяха основен акцент и при посещение, което държавният секретар Джон Кери направи в София преди няколко месеца, през януари т.г. Това подсказва, че енергийната политика се утвърждава като доминираща тема в отношенията между двете страни.

В хода на разговорите специалният пратеник на Държавният департамент внесе сега един нов акцент в диалога, като изтъкна, че през последните месеци се наблюдава тенденция, българското правителство да работи за постигане на енергийна сигурност в целия регион, а не само на местно равнище. Така Хохстейн даде да се разбере, че в сферата на енергетиката САЩ вече възприемат България не е само национален, но и като регионален фактор и партньор. Сякаш за да потвърди това, президентът Плевнелиев настоя пред госта, че изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите, и че трябва да бъде създадена регионална енергийна борса, което ще е предпоставка за постигане на конкурентни цени на енергийните ресурси.

Основна част от разговорите на Хохстейн бе свързана с разнообразяването на газовите доставки чрез изграждане на реверсивни връзки между газопреносните системи на България и съседните й страни. Така се очакваше, предвид напредъка на дейностите по осъществяване на газовите връзки с Гърция и Румъния, преодоляването на изоставането по изграждането на връзката със Сърбия, и осигуряването на финансиране за предпроектното проучване на интерконектора с Турция. Става въпрос за напредък, постигнат само за няколко месеца от посещението на Джон Кери насам.

Както се очакваше, разговорите не подминаха и темата за изграждане на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“. България е решила там да бъде инсталирана ядрена мощност от най-ново поколение и в тази връзка има подписано споразумение с американската компания „Уестингхаус”. София обаче постави като условие за стоежа на ядрен блок по американската технология АР-1000 „Уестингхаус” да осигури инвестиция. Компанията обаче не прие това, поради което се заговори се за търсене на друг инвеститор и евентуална промяна в правителствената политика спрямо строежа на VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй”. В разговорите на специалния пратеник Амос Хохстейн с министерството на енергетиката е било договорено, че строителството на блока ще струва 5,3 милиарда долара, като участието на АЕЦ ще възлезе на само 400 милиона долара. Договорката слага край на възникналите спекулации относно цената на строителството на новия блок, но не изчерпва въпросителните около проекта. Очевидно разговорите ще продължат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!