Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейският протест в България продължава, напрежението остава

БНР Новини
Снимка: БТА

В неделя националният протест на полицаите приключи с насрочване на нов за четвъртък. Челен сблъсък с правителството бе избегнат, след като вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че то оттегля всичките си предложения за реформи в силовите ведомства. Но победа на протестиращите няма, а напрежението между тях и управляващите остава.

Кабинетът оттегли предложенията си за реформи, но не и определението, че едноседмичните протести на полицаите са били незаконни. Законни протести в България са тези, за които има предварително уведомление и съответно разрешение, и не отива на правоохранителен орган като полицията да нарушава това правило.

Полицейските синдикати твърдят, че не се иска оставката на вътрешния министър, защото проблемът не бил в неговата личност, а в модела на управление. Тази оценка придава политически характер на социалните искания на деполитизираната полицейска прослойка. От друга страна, въпреки твърденията на синдикатите, пред парламента в неделя звучаха искания за оставка, което пък говори за сериозен разнобой в средите на протеста.

Имаше желание в протестните действия да участват и военните. На неделния протест пред парламента не бяха забелязани военнослужещи, а министърът на отбраната благодари, че те „не са се поддали на провокации“. В реакциите на полицията и армията спрямо намеренията за реформа има очевидна разлика, и вече не става дума за протест в сектора „Сигурност”, а само за протест в полицията.

Докато в четвъртък започне първо четена на проекта за държавен бюджет, с който кабинетът искаше да съкрати социалните придобивки на полицията, ще текат преговори на полицейските синдикати с парламентарните сили. Не е изключено на протестиращите да се предложи запазване на социалните придобивки, но при условие, че ако даден служител на МВР не спазва надлежно задълженията си, той може да бъде лишавани от тях. За тази практика в САЩ напомни тези дни бившият премиер Иван Костов. С идеята със сигурност би се солидаризирала значителна част от обществото, сред което не се забелязват признаци на особена солидарност с полицейския протест. Обществените резерви спрямо каузата на протестите благоприятстват управляващите, и те със сигурност ще се постараят да се възползват от това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!