Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни трусове в ДПС повдигат тежки въпроси

БНР Новини
Досега почетният председател на ДПС Ахмед Доган, поне на думи, твърдо заставаше зад председателя на партията Лютви Местан. Но изведнъж ситуацията рязко се промени…
Снимка: БГНЕС

Доскорошният председател на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста на извънредно заседание на движението, проведено на 24 декември. Ден по-рано почетният председател на формацията Ахмед Доган обвини Лютви Местан, че превръща движението в „пета колона“ на Турция и обяви, че то ще бъде обновено. Извънредното заседание съвпадна не само с началото на Коледните празници, а и с традиционното за ДПС отбелязване на годишнината на т. нар. „възродителен процес“, при който режимът на Тодор Живков приложи насилствена смяна на имената на българските турци. Повод за критиките към Лютви Местан бе декларация прочетена в парламента, с която почти месец по-рано – на 25 ноември, ДПС застана на турска страна във връзка със сваления руския военен самолет над границата между Турция и Сирия. Според Местан, декларацията е била колективно дело да ПГ на ДПС, но според Доган тя е тежък личен гаф на Местан, с който той е застрашил националния интерес и сигурност.

Трусът в ДПС се оказа вътрешнопартиен само на пръв поглед, защото бързо бе асоцииран с органи и официални власти на българската и турската държава. В едно от изявленията си Местан отрече, че декларацията да му е била дадена от чужда държава, каквито данни, според казаното от него, имала Държавната агенция „Национална сигурност“. Две български телевизии съобщиха, без да последва официално опровержение, че в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов премиерът на Турция, Ахмет Давутоглу, е поискал Борисов да се застъпи за отстранения лидер на ДПС, но му било отказано… Съобщено бе, че във връзка със събитията е отложено неофициално посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, за който се предвиждаше да участва в честване на годишнината от възродителния процес. Според турски източници, отлагането е станало след намеса на българското външно министерство.

В интерес на добрия дух в двустранните отношения, официални изявления по този неприятен епизод едва ли трябва да очакваме, а ако настъпят, ще са предназначени да тушират случая. Но мълчанието на официалните власти не отменя възникнали вече тежките въпроси сред българското общество във връзка със ставащото в най-голямата формация в либералното пространство на националния политически живот. Как така в една либерална формация формалният лидер е свален в негово отсъствие на извънреден форум, иницииран от неформалния почетен председател? Що за либерална формация е тази, в която предишният председател, Ахмед Доган, се оттегли от поста след като на трибуната на висш партиен форум в лицето му бе насочен пистолет, а сега сваленият председател, Лютфи Местан, отива да организира сигурността си в турското посолство в София, придружен от своята съпруга. В изявленията около случая, освен това, се чуха натрапчиво зловещи изрази. Местан заяви, че и хиляда пъти да му „отрежат главата“, пак ще произнесе декларацията около случая със сваления руски самолет. В защита на сваления лидер областният представител на ДПС Бахри Юмер заяви, че не може така да се „забиват ножове в гърба“ и седейки в Сарая край София някой да „реже глави“.

Освен Юмер, в знак на солидарност с отстранения председател се обявиха и трима депутати на движението, а между привържениците на Местан и триумвиратът, назначен временно след извънредното заседание, за да управлява движението до избора на нов председател, вече започнаха да прехвърчат искри. Касим Дал, отстранен от ръководството преди години, не изключи възможността в бъдеще да работи заедно с Местан.

На въпроса дали поддръжниците на сваления лидер на ДПС ще създадат нова формация ясен отговор засега няма. Едни твърдят, че по въпроса тепърва започва диалог, а други – че предстои да видим. Отговор няма, но е категорично ясно, че в Движението за права и свободи, обединяващо етническия турски електорат в България, в момента има един единствен реален лидер, и той се казва Ахмед Доган.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!