Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на военните учения набира сила

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Напролет военните учения обикновено зачестяват и тазгодишният им сезон в България вече набира сила. Само от началото на март досега се изредиха няколко. През 2016г. ученията носят и някои специфични особености, наложени от политическите реалности в региона и света.

В началото на март, по разпореждане на премиера във връзка със силовия миграционен натиск на границата между Гърция и Македония, спешно се проведе тренировка на силите на армията и МВР за отпор на подобен натиск и към България. Предвид такава вероятност, през март кабинетът дислоцира в югозападната част на страната над 400 военни. Сега, след новия мигрантски щурм срещу охраната на македонската граница, при който бяха ранени полицаи, военният контингент в граничните райони получава подкрепление от 300 души, които тепърва ще се обучават за специфичните си задачи. Подготвителни действия на военните наблюдаваме и на изток. Преди седмица край Варна военноморският флот проведе рутинна тренировка PASSEX с канадска фрегата и група военни кораби на Турция, включваща тактически маневри, противовъздушна отбрана и действия срещу подводници, а после отработи в Бургаския залив съвместни действия с „Гранична полиция” за посрещане на миграционен натиск по море. От вчера протича и многонационално тактическо учение на сухопътните сили с военнослужещи от 3-та пехотна дивизия на САЩ в Европа. То пък трябва да покаже дали българските сухопътни войски са способни да участват в операции на НАТО при кризи.

Учебните прояви на военновъздушните сили тази година изглеждат по-скромни, но няколко българо-американски правят впечатление с това, че са свързани с продължителен престой на американски военни самолети на българска територия. Тренировката Thracian thunder 2016 от януари до края на март предвиждаше базиране на щурмови самолети А-10 в авиобаза Граф Игнатиево. От април до юли за тренировка под названието Thracian eagle 2016, в България ще е базирана ескадрила F-15. За юли е планирана българо-американска тренировка с изтребители F-16 – Thracian star 2016. Традиционната тренировка Black Sea Rotational Force ще се състои през юли и август. Ще има и тактически курс за транспортна авиация EATTC 2016-3 в рамките на Европейския съюз, след като от края на април авиобазата в Безмер е пригодена вече да приема и стратегическа транспортна авиация. Предстоят и обичайни военновъздушни учения с Гърция и Румъния.

Военната тренировъчна дейност тази година протича при по-различна обстановка. Силен отпечатък върху нея наложи безпрецедентната миграционна криза. Освен че се водиха съвместно със сили на МВР, някои от упражненията ангажираха също цивилни власти и Червения кръст. Доскоро участието на военни в дейности, които са присъщи изключително на силите на вътрешния ред, се възприемаха с резерви. Заради безпрецедентните измерения на миграционните процеси вече не е така и такъв ангажимент армиите поемат и в други държави. Военнополитическото напрежение около Украйна е поотслабнало и вероятно опасенията от преминаване на тренировките в реално противопоставяне са по-слаби. В Москва обаче се подготвя нова концепция за руската външна политика, а НАТО се готви за среща на върха във Варшава през юли. От новата концепция за руската политика ще се разбере какво е имал предвид външния министър Лавров казвайки, че „политиката на „сдържане” на Русия трябва да отиде в архива”, а от срещата на НАТО във Варшава – какви подкрепления ще бъдат разположени в периферните части на алианса, в чийто югоизточен фланг попада България. Новите военно-политическите решения, които предстоят в близките месеци, несъмнено ще се отразят и на подготвителните маневри и други действия на военните. Съответните ефекти ще се усетят вероятно през есента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!