Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опипването на терена за президентските избори започна

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

До президентските избори, очаквани през октомври, остава още много време, но политическите изявления за тях зачестяват. Преди десетина дни лидерът на управляващата партия ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов каза, че нито той, нито заместникът му в партията Цветан Цветанов ще бъдат кандидати за държавен глава. Преди два дни, на национална среща на ГЕРБ Борисов се върна към темата с въпроса дали изобщо си струва партията да издига президентски кандидат, след като той може да се разграничава от нея, както наскоро постъпи сегашният президентът Росен Плевнелиев, изразявайки несъгласие с преценката на Борисов, че има план за дестабилизация на Балканите. Ако не друго, от изявленията на Борисов се подразбра, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидатура на президента Росен Плевнелиев за втори мандат и може би ще се ориентира към номиниране на непартиен кандидат за поста. Часове след последното изявление на Борисов заместникът му Цветанов каза обаче, че ГЕРБ все пак ще издигне свой кандидат на президентските избори. Изявленията на двете на най-високопоставени фигури в управляващата партия показват, че темата вече е актуална, но на този етап и отворена за дискусии. Решение се очаква не по-рано от юни, а до тогава изявленията по въпроса ще са по-скоро опипване на терена.

Опипване на терена се забелязва и в дясната коалиция „Реформаторски блок”, която е коалиционен партньор на ГЕРБ. Меглена Кунева, председател на участващото в блока „Движение България на гражданите“, обяви, че реформаторите ще търсят единен кандидат за президент и лансира като възможен кандидат съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Постигането на единна кандидатура на реформаторите обаче ще е трудно начинание, предвид обстоятелството, че от доста време насам една от формациите им – партията „Демократи за силна България”, е хем член на блока, хем опозиция. Реформатори допускат, че евентуалната им единна кандидатура може да се очаква в края на лятото, а за да стане възможна не бива да е на партиен лидер.

Неочаквано миналата неделя лидерът на партия АБВ Георги Първанов, бивш лидер на БСП и бивш президент, заяви на конгрес на националистическата формация ВМРО, че е време за единение на патриотичните сили в страната и призова за издигане на единен кандидат за президент, който да изповядва идеите на „автентичния, просветен и модерен национализъм и патриотизъм“. През януари Първанов бе казал, че АБВ ще е категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент, и се готви за широки консултации за максимално консенсусна кандидатура. Според Първанов, не би било добре, ако на предстоящите президентски избори отново се случи премерване на силите между левите и десните, а от това следва, че той има предвид консенсусна кандидатура на политически сили, които са разположени в центъра.

В центъра обаче днешните реалности са много сложени, предвид разцеплението на ДПС и учредяването на новата партия ДОСТ, съставена от негови дисиденти. На президентски избори от години насам ДПС играеше роля на балансьор между левите и десните и накрая накланяше везните в полза на едните или другите. Сега това може и да не се случи, защото се очертава вотът на партия ДОСТ, която вероятно контролира една четвърт от досегашния електорат на ДПС, да е с обратен на знак на вота на движението.

Предстоящите президентски избори ще се състоят при разединена десница, левица и център. Вотът още е далеч, но още отсега личи, че ще наблюдаваме една трудна и интересна надпревара за нов държавен глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!