Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи едно успешно Българско председателство на ПСЮИЕ

БНР Новини
Снимка: БТА

20 години след създаването си през 1996 г., Процесът за сътрудничество в Югоиточна Европа /ПСЮИЕ/ проведе в София поредната си годишна среща. Възникнал преди две десетилетия по инициатива на България с подписване на Декларацията за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество между Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Турция, от тогава насам ПСЮИЕ непрекъснато се развива. В третото си десетилетие инициативата навлиза с още пет членки – Хърватия, Молдова, Черна гора, Словения и Косово, докато други регионални организации прекратиха дейността си, като Инициатива за сътрудничество в Югоизточна Европа през 2006 г. и Пактът за стабилност през 2008 г. Признак за развитие е и самият факт, че на тазгодишната годишната среща в София се заговори и за учредяване на постоянно седалище на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ.

Жизнеността на инициативата се обяснява най-вече с адекватността на нейните действия по отношение на проблемите в региона. През последната й година, изминала под председателството на България, един от основните й приоритети беше например посрещането на безпрецедентно тежкия миграционен проблем. В това отношение, по предложение на София, през февруари страните-участнички подписаха обща декларация за отговорно и солидарно посрещане на предизвикателствата и равно разпределение на тежестите, свързани с миграционните потоци в региона. Друг основен приоритет на българското председателство беше енергийна и инфраструктурна свързаност. Така, през последните месеци в решаваща фаза навлезе проектът за свързване на газопреносните системи на България и Гърция, а само преди ден бе подписана договореност за изграждане на резервен газопровод към междусистемната връзка на България с Румъния. Подкрепата, оказвана на България като член на ЕС, благоприятства частично и решаването на проблеми на ПСЮИЕ, а това повиши успеха на ротационното й председателство. Такъв бе случаят с неотдавнашното ангажиране на Европейската служба за гранична и брегова охрана да оказва помощ за париране и на миграционния натиск по границата на България с Турция, което ще е от полза и за други страни от Югоизточна Европа.

Българското председателство на ПСЮИЕ съвпадна частично и с българско председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа, от ноември 2015 до май 2016 г. Едновременната ангажираност на страната с две ротационни председателства несъмнено допринесе за натрупването на опит за предстоящото ротационно българско председателство на Съвета на Европейския съюз, предвидено за 2018 г. Тогава на свой ред опитът в регулирането на регионалните въпроси може да се окаже полезен и за опита на целия ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!