Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарната блогърка Софи Йотова се впуска в 123 кулинарни приключения с усмивка

БНР Новини
Снимка: foodieboulevard.com

Готвенето невинаги е онова досадно, скучно и мъчително бреме, което яде от времето ни и ни заставя да го вършим в края на изтощителния ден. С тази заразяваща увереност, че е възможно в кухнята да влизаме с вдъхновение и усмивка, посреща читателите на първата си книга Софи Йотова, позната с кулинарния си блог FoodieBoulevard.

„Вкусно с усмивка – 123 кулинарни приключения” не е обикновена готварска книга, а по-скоро кулинарен дневник и самоучител за създаване на пълноценна храна. С помощта на... нерецепти.




СнимкаТова не са рецепти, а по-скоро вдъхновения една своеобразна рамка, в която човек да влезе и да използва своите предпочитания и нюх и да експериментира, за да се научи да създава разнообразна и вкусна храна – продължава Софи Йотова. – Затова и апелирам към читателите да не се страхуват, че нещо в готвенето може да се обърка, защото в такива моменти често придобиваме знания, които ще са ни полезни занапред. И в тази книга доста от ястията са се родили именно когато някой експеримент се е развил по неочакван начин, но резултатът е бил наистина страхотен и си е заслужавало да му се даде шанс.

Във фамилията си Софи е заобиколена от кулинарни виртуози, ала истински започва да експериментира с храната, когато заживява сама и се сдобива със своя кухня. По това време обича да се забавлява, играейки си с продуктите като с парченца пъзел, докато ги сглобява в пъстри картини. Шест години по-късно храната има огромна роля в живота й, но не толкова като гориво за тялото, колкото в социалната й способност да сближава хората.

Снимка
Започнах да се занимавам с цялата дейност около FoodieBoulevard, защото близо десет години се борих с емоционално хранене – хранително разстройство, асоцииращо се със стриктно спазване на всякакви режими или с абсолютно безразборно хранене
– разказва тя. – Това мъчение, по време на което възприемах храната като враг, продължи твърде дълго. Постепенно обаче започнах да изследвам различното влияние, което тя оказва върху мен, да я третирам като изкуство и да я превръщам в инструмент за катализиране на вдъхновението. Така най-после успях да култивирам здравословна връзка с храната.

Снимка
Блогърката не вярва в забраните, нито в отричането на изкушенията. Според нея верният път е като ги „опитомим” и потърсим алтернатива на вредните продукти чрез храни, които едновременно са полезни и вкусни.

Пълноценна храна е тази, която се грижи за нашето благосъстояние – както за психиката, така и за физическата форма – обяснява Софи Йотова. – Да се грижим за тялото си, за здравето си и за доброто си настроение може да става по много начини, но не и за сметка на вкусовите качества или бюджета. Когато говорим за здравословно хранене, често изпадаме в крайности и хората остават с възприятието, че то непременно изисква консумацията на скъпи продукти. А всъщност това е изключително опасен мит, който ни лишава от познания, на чиято основа да правим всекидневните си избори. Затова аз лично предпочитам да говоря за пълноценна храна – тя може да бъде от различни източници, да бъде приготвена в домашна среда и дори да бъде нещо готово, купено от магазина. Единственото, което ни трябва, за да направим правилния избор, е информация и може би доза желание да пробваме нови неща.

Снимка
Софи Йотова е завършила журналистика и в своя блог съчетава двете си най-любими неща – да пише и да снима. И тъй като кулинарията е езикът, на който общува със света, чрез нея отправя и своите послания. Като това, че храната е само поводът да привлечем вниманието на хора, които по друг начин не биха ни чули.

Снимки: foodieboulevard.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!