Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 12 000 души с двойно гражданство няма да могат да гласуват в община Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Над 12 хиляди души с двойно гражданство са с адресна регистрация в община Кюстендил, но почти всички от тях няма да могат да гласуват заради принципа за уседналост - да са били на територията на общината от 26 април тази година, казаха от администрацията. Няма да попаднат и в избирателните списъци, които трябва да бъдат изготвени до 16  септември.

От Северна Македония към 30 август тази година с двойно гражданство и адресна регистрация в Кюстендил са 10 846 лица, а от Сърбия  към същата  дата - 1547 лица.

Вероятно ще се окаже, че много малко от тях, само отделни хора, отговарят на принципа за 6-месечната уседналост, коментира завеждащият организационния отдел на Общината Мирослав Миланов: "Ако има един, ще се учудя".

Досега на предишни вотове само отделни хора от Македония са идвали в Кюстендил да упражнят правото си на глас. Това се случило през 2009 г., когато група пътувала на екскурзия до Черноморието, автобусът спрял и македонците, които имат и българско гражданство, гласували в секцията в градската поликлиника, казаха администратори.

Хората с двойно гражданство обаче увеличават броя на населението на общината на над 75 хиляди жители, затова общинските съветници в Кюстендил са 37, иначе минипарламентът без тях би бил 33 места, коментират администратори и юристи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36