Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова, „Алфа Рисърч“: Критиките към властта не са консолидирани в опозиционна формация

Снимка: БНТ

Управляващите влизат в новия политически сезон с 15% одобрение за кабинета и 27% лично одобрение за премиера Бойко Борисов. Критичните оценки към качеството и стила на управление нарастват, а президентът Румен Радев продължава да има най-висок персонален рейтинг от политиците в страната, макар че се увеличава и неодобрението към него. Над 47% от гласоподавателите смятат, че при предстоящите местни избори трябва да изберат нов кмет. Това са част от данните на проучване на общественото мнение, проведено между 10 и 16 септември от социологическа агенция „Алфа Рисърч“.

Пред БНР Геновева Петрова, управляващ партньор в агенцията, заяви, че ГЕРБ запазва преднината си на национално ниво с оглед на предстоящите на 27 октомври местни избори и в момента критичните настроения към институциите не са консолидирани в опозиционна формация.

„Няма единна опозиция, която да се изправи срещу ГЕРБ“.

Очаквам, че премиерът Борисов ще има подобен тип активност в предстоящата кампания, каквато прояви преди евроизборите през май, каза Петрова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Потенциалът на независими кандидати, които не са обвързани с някоя от големите политически партии, е около 10 на сто, но това не означава, че в някои общини подобни листи няма да регистрират по-висок резултат.

„Регистрираме много съществена разлика в нагласите между отделните видове общини – в малките населени места хората много по-систематично подкрепят настоящите управници, но това не е нова тенденция“, изтъкна тя и допълни, че очакванията за София са за по-напрегната политическа надпревара и балотаж.

А по повод евентуален балотаж Фандъкова – Манолова, Петрова коментира, че десните избиратели в София все още не са показали, че са готови на компромиса да подкрепят бившия омбудсман.

 „С 10% се качва одобрението към полицията и това е единствената институция, която наистина регистрира бавен и плавен, но значим тренд към повишаване на положителната оценка за своята работа. Това се изразява в действията, които полицията по-видимо извършва в поредицата от тежки криминални престъпления през последната година и месеци“, допълни Петрова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36