Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Софтуерен продукт ще проверява за грешки в протоколите на СИК

Томислав Дончев присъства на откриването на нов завод за производство на части за автомобили в ловешкото село Баховица.
Снимка: Пламен Христов

„Разработваме специален софтуерен продукт, който ще улесни работата на секционните избирателни комисии по време на предстоящите местни избори, най-вече те да могат да проверяват дали имат грешки в протоколите“. Това съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за подготовката и произвеждането на вота за общински съветници и кметове на 27 октомври.

Дончев подчерта, че това е най-сложният вид избори заради обема числа, които трябва да се обработят.

В предаването „12+3“ вицепремиерът коментира, че през последните 10 години не е ставал свидетел на нормална и цивилизована кампания като политически аргументи:

„От това страда демокрацията. Много често кампанията се превръща в състезание с пръскане с кал… Изборите са динамична система, която зависи освен от конюнктурата на разположението на политическите сили и от качеството на конкретния кандидат. Може на едно място да изгубим, на две - да спечелим“.

Томислав Дончев изрази мнение и за ситуацията в Българското национално радио:

„Случващото се в БНР е недопустимо. Самото усещане, че някой може да влияе върху медиите, е проблем и ерозира доверието в медиите. Ако доверието в голяма част от политиците е ерозирало и ако загубим доверието и в медиите, то няма да имаме крепежни връзки“.

Вицепремиерът Томислав Дончев присъства на откриването на нов завод за производство на части за автомобили в ловешкото село Баховица. Инвестицията е на голяма германска компания и е в размер на 15 млн. евро. 

„България се реиндустриализира, но това не е достатъчно. Освен за мащаби и обеми трябва да мислим и за вида производство. На ишлемето рано или късно ще му дойде краят. Производството, което съществува заради ниската цена на работната ръка и заради ниските данъци, не е бъдещето на българската икономика. Трябват ни по-скъпи и по-сложни производства“, каза Дончев.

Интервюто с Томислав Дончев можете да чуете в звуковия файл.