Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Драмата от "Арена Армеец" през 2015 г. може да се повтори

Снимка: БГНЕС

Все още няма законови промени, които да гарантират качеството на членовете на СИК, заяви пред БНР Стоил Цицелков – зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Членовете все още, както и на миналите избори, са избрани на партиен принцип, а често виждаме, че те не са грамотни. Моето мнение е, че те ще са подготвени, но няма законова промяна от миналите избори, която да гарантира, че това ще се случи“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него увеличенията на средствата за заплащане на членовете са много закъснели и крайно необходими.

Днес започват обученията на ОИК. Те ще продължат до 18 октомври, след което ще започнат обучения на СИК, посочи още Цицелков.

Може да се повтори драмата от "Арена Армеец" през 2015 г. 

Запитан дали има вероятност драмата от 2015 г. с предаването на бюлетините в Зала „Арена Армеец“ да се повтори той коментира:

„Има съмнения. Аз лично имам притеснения, че може да се повтори. Колегите съвсем адекватно поискаха разделение на тези преброителни центрове. ОИК излезе със становище, че само „Арена Армеец“ е подготвена. Чисто физическото скупчване на едно място, макар и номинално разделени – че са 3 центъра, когато са в една и съща зала, аз имам притеснения, че може да се повторят нещата от 2015 г.“.

По думите му ОИК – София получи от ЦИК назначаване на 140 допълнителни технически сътрудника. Според него това е заявка, че има допълнителна организация, за да се избегнат проблеми. Какво става обаче в другите големи градове, попита Цицелков.

Очакван проблем с отпечатването на бюлетини за балотажа

Той очаква и проблем с отпечатването на бюлетините за балотаж. Според него е възможно времето да не стигне.

Цицелков изрази съмнение също дали и колко адекватно ще бъдат преброени преференциите на предстоящите избори.

„За изборите в София имам съмнения дали ще успеят да ги преброят и отпечатат бюлетини – нещо, което би отпаднало, ако ползвахме машинно гласуване".

Стоил Цицелков очаква също повишаване на сигналите за купуване на гласове преди местните избори. "Няма основание да смятам, че нещо се е променило", добави той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36