Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Алексей Пампоров и Александър Христов пред БНР:

Предизборната кампания - бурна и с ожесточени битки

3
Снимка: БГНЕС, архив

„Законът става все по-зле, а Изборният кодекс се променя винаги конюнктурно. Това е голям проблем. Местните избори са лесни за контролиран вот“. Това каза в предаването „12+3“ Алексей Пампоров, доктор по социология в Института за изследване на обществата и знанието при БАН и доцент в Софийския университет.

Според него няма механизъм, който да ограничи т.нар. „изборен туризъм“:

„Не можем да ограничаваме права, но трябва да се потърси разумно решение. В малките населени места се наблюдават подобни феномени. Режимът на уседналост може предварително се подготви. Не е решение да ограничаваме настоящия адрес“.

За Алексей Пампоров любопитна е ожесточеността на битките:

„Има напрежение по отношение на правителството. Навсякъде, където има кметове, свързани с управляващите, има едно ожесточение от страна на опозицията, опити за обединение и да покажем на управляващата партия, че не сме доволни от нея и затова се обединяваме“.

По думите на анализатора интригата на тези избори е огромна и има градове, за които не може да се прогнозира кой ще спечели изборите.

Пампоров подчерта, че в малките градове факторът е големият корпоративен бизнес, който буквално контролира вота и поставя хората в зависимости.

Спад на фалшивите новини

Комуникационният специалист Александър Христов определи кампанията до този момент като „доста бурна“:

„От чисто комуникационна гледна точка това е нещо типично за кампания за местни избори, където особено на места залогът е доста голям. Доста голям е залогът и заради конкуренцията между отделните кандидати".

Разпространението на фалшиви новини е системен проблем през последните години, подчерта Христов пред "Хоризонт" и добави:

„Факт е, че ставаме нетърпими. Този тип фалшиви новини изживяха своя бум през 2017 – 2018 г. Сега наблюдаваме спад в световен мащаб, а и в България. Но те никога няма да изчезнат. Причините са две – силата на информацията и на доверието и безкритичността от страна на потребителите на тази информация. Средствата за борба с подобни дейности също трябва да бъдат две – отговорността на институциите и хигиената на информиране на хората, т.е. гражданите трябва да знаят какви са източниците на достоверна информация, както, когато четат етикета, когато купуват храна“.

Предизвикателствата на предизборната кампания в страната

ОИК в Русе е първенец по приети жалби за нарушения на Изборния кодекс. 

Четири от основните политически партии в Пазарджик дадоха в края на миналата седмица съвместна пресконференция със съмнения за готвен изборен туризъм. Те внесоха сигнала в ОИК, откъдето отговориха, че няма закон, по който да задължат общинската администрация да обяви публично актуалните избирателни списъци. 

Репортажите на Ася Пенчева и Невена Петрова чуйте от звуковите файлове. 

Интервютата на Даниела Якова в предаването "12+3" с Алексей Пампоров и Александър Христов можете да чуете от звуковите файлове.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36