14 000 служители на МВР ще следят за реда в деня на местните избори

Снимка: БГНЕС
Специален щаб в МВР ще е отговорен за пресичане на всички опити за купуване на гласове по време на предизборната кампания и след приключване на изборите. В момента всички места, където се съхраняват изборни документи, са под постоянна полицейска охрана.

За добрия ред и спокойствие на изборния процес в неделя ще бъдат ангажирани 14 000 служители на МВР.

На територията на страната са създадени и изградени 264 Общински избирателни комисии (ОИК) с 11 886 Секционни избирателни комисии (СИК) и 181 подвижни.

За София са предвидени около 180 патрулни коли, които да извозят бюлетините и изборните книжа , като на  територията на столицата ще функционира една Общинска ИК, която в изборния ден ще бъде разположена в зала "Арена Армеец". Остава неясен броят на полицаите, който ще я охраняват, но входът към залата ще бъде само един.

До настоящия момент броят на получените сигнали за нарушения на изборния процес е 365, образуваните производства са 31, задържаните лица са 11, установени са 4 административни нарушения, предупредените с протокол по Закона за МВР са 1194.

Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" в МВР, посочи, че хората, които решат да гласуват, но не притежават валидна лична карта, могат да подадат заявление и да им бъде издадено удостоверение, с което да гласуват.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36