Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден започна нормално

| обновено на 27.10.19 в 08:25
Снимка: БГНЕС




В страната се провеждат избори за кметове и общински съветници. Изборният ден започна нормално, без констатирани нарушения, каза за "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Над 11 600 са секциите за гласуване, които отворят врати в 7 часа. Изборният ден ще приключи в 20 часа. Ако в този час пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК ще установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат за гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 час. 

До края на деня хората, които нямат редовни лични документи могат да получат удостоверения от полицията, с което да упражнят правото си на глас. Заради сигурността в изборния ден са ангажирани 14 хиляди полицаи. Съгласно Изборният кодекс в този ден се забранява резултатите от допитвания или социологически проучвания ще се огласяват под каквато и да е форма, включително публикуване на линкове в социалните мрежи преди приключване на изборния ден.

Право на глас в населено място, в което живеят, имат хората с постоянен или настоящ адрес, регистрирани преди 26-и април.

ЦИК: Изборният ден започна нормално

"Всичко започна нормално. Навсякъде са открити избирателните секции. Започна гласуването от избирателите! Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК", заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Първите данни за избирателната активност ЦИК ще събере в 10 ч. и ще обяви малко по-късно. Сигнали за нарушения в секциите се подават до ОИК. На страницата на всяка ОИК са публикувани телефони за контакт. При опасност от извършване на престъпление срещу изборните права пък сигнализирайте дежурния в РПУ. Телефоните са обявени пред всяка секция.

Четири вида са бюлетините за гласуване днес - за кметове на общини, за общински съветници, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна - за районни кметове. За първи път на местни избори има възможност и за преферинциален вот за общински съветници. 

Кандидати и листи

Кандидатите за постовете с 4-годишен мандат в местната власт са 36 251. Право на глас имат общо 6 227 901 души. 

Най-дългата листа с кандидати за кметове на община е в София - те са 20 на брой, следват - Пловдив с 14, Благоевград и Шумен с по 13 кандидати за кмет. 

За кмет на Столичната община кандидатите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници. Кандидатите за кметовете на 24-те района в София са 343, като всеки район има до 18 кандидати, а кандидатите за кметове на 32 софийски кметства са 93. Изборните книжа ще се събират в зала "Арена Армеец". Готова е схема за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните книжа. За да не се стига до сериозни забавяния при предаването на книжата заради неправилно попълнени протоколи и грешки при отчитане на данните, Общинската избирателна комисия е разработила електронно приложение, чрез което членовете на комисиите ще могат да проверяват за грешки.

Председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова информира за "Хоризонт", че към 9 часа няма информация за нарушения в изборния ден:

"Правото да дадат своя глас днес на територията на Столична община имат над 1 милион и 65 хиляди избиратели. Някои от секциите са непълни, работи се с намален състав, те не са много, а навсякъде има шестима членове на СИК. На този етап всичко върви нормално. След няколко часа ще има съответно и процент активност, която ще бъде към 10 часа".

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души. 476 са избирателните секции в община Пловдив. Има 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения. 1 395 избиратели имат право да гласуват за първи път на местния вот. Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда, ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест. 

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, тъй като досегашните градоначалници са единствените кандидати. 57 са кандидатите за кметове на 14-те общини. Рекордът принадлежи на желаещите да станат общински съветници - 1873, десет пъти повече от местата в местните законодателни органи.

В Бургаска област на местните избори право да гласуват имат 352 596 души. Сред тях са и 124 жители на ЕС, които ще гласуват в 13-те общини, след като са подали в срок заявления и отговарят на изискванията за 6-месеца уседналост.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души. Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци. Най-възрастният избирател е на 105 години.

Във Варна изборът е между 11 кандидати за кмет. Претендентите за 51-местния общински съвет са около 900. Гласуването е в общо 405 избирателни секции във Варна. Право на глас имат 283 442 души. Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 199. Две са мобилните секции – в район Приморски и в с. Тополи.

В Сливенска област днес 161 388 души ще могат да упражнят правото си глас. 359 полицейски служители и сили на жандармерията ще охраняват изборния ден в община Сливен. В община Сливен избирателите са 102 632, Нова Загора 31 554, Котел 16 121 и община Твърдица 11 082. Всички изборни книжа и урни са доставени в секционните избирателни комисии.

Дванадесет са кандидатите за кмет в община Сливен. Кандидатите за общински съветници са 351, които участват в 23 партийни листи. Те се борят за 41 места в местния парламент. 187 избирателни секции са в готовност за изборния ден. Допълнително са разкрити секции в трите болници, старческия дом, следствения арест и една подвижна. В Нова Загора осем кандидати за кмет искат доверието на своите съграждани. Мандатите за общински съветници са 29 и те са атакувани от 16 партийни листи. Двама кандидати се борят за кметския стол в Котел. Шест партийни листи ще искат доверието на гражданите за 21 мандата в Общинския съвет. В най-малката община в областта Твърдица претендентите за кметското място са шест. В четири населени места в областта има по един кандидат за кмет.

78 986 са избирателите в община Хасково ,които ще гласуват в 151 секции.

Във Видин са регистрирани 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за местните избори в община Видин. В 12 населени места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласува с по три бюлетини. За разлика от предишните местни избори през 2015 година, сега кмет на кметство ще се избира в 10 села по-малко, броят на общинските съветници също е намален - от 37 на 33.

Над 69 хиляди души имат право да гласуват на местните избори в община Враца. Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на населени места. 

В област Велико Търново 210 145  гласоподаватели имат право да избират кмет и общински съветници. 44 са кандидатите за кмет на 10-те общини. В община Велико Търново изборите започнаха нормално. Шестима са кандидатите за общински кмет, съветническите листи са 17. На изборите за кметове и общински съветници днес имат право да гласуват и гражданите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят у нас. В област Велико Търново заявления за участие в изборите са подали 92-а чужденци. 

Седем са кандидатите за кмет на Пазарджик. В шест населени места в общината кандидатите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази сутрин вече се получиха и сигнали за голям брой дописани избиратели по настоящ адрес към първоначалните избирателни списъци.

Заедно с изборите за местна власт, в пазарджишкото село Синитово ще се проведе референдум, на който жителите да кажат - съгласни ли са в района да се изгради кариера за добив на мрамор  и  да се изгради площадка за обработване на неопасни промишлени отпадъци. Провеждането на референдума е технически обезпечено, каза пред БНР председателят на общинската избирателна комисия Георги Добрев.

В над половината кметства в област Кърджали има само един кандидат за кмет. Това показва обобщена справка от седемте Общински избирателни комисии в района. От общо 240 населени места в 127 изборът на практика е ясен отсега. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.

В Габрово изборният ден е открит във всички 117 секции в общината и протича нормално без нарушения на обществения ред, съобщават от избирателната комисия и пресцентъра на полицията. Трима членове на секционни комисии не са се явили и има готовност да бъдат подменени. В общината имащите право на глас са 55 245 души. Те ще избират между шестима кандидати за кмет  на Габрово и 14 листи за общински съветници.

В Смолян всичките 271 секции  в областта са започнали работа без проблеми. 95 215 са избирателите. 37 са кандидатите за кмет в 10-те общини на областта, в 34 села ще се избират кметове на кметства, седем са кандидатите за кмет на община Смолян.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36