Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първия тур на изборите

Балотажи в София, Пловдив и Русе, ГЕРБ печели във Варна, Бургас, Търново и Стара Загора

| обновено на 28.10.19 в 04:02

По данни на „Галъп“ към 2 ч. и 100% изпълнение на извадката от паралелното преброяване се очертават балотажи на кметските избори в София, Пловдив и Благоевград.

Кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур във Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, в Кърджали данните сочат, че досегашният кмет Хасан Азис също печели от раз.

В София

действащият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) получава 36,5 % от гласовете срещу 28,3 за независимата кандидатка, подкрепена от БСП, Мая Манолова. Борислав Игнатов от „Демократична България“ е с около 12,5 на сто, а независимият кандидат Борис Бонев е с около 11,6. Ангел Джамбазки от ВМРО има 4,1 %.

При листите с кандидатите за общински съветници в столицата коалицията ГЕРБ – СДС има 32,8%, БСП - 16,9, Демократична България -15, Борис Бонев - 10,1 %, ВМРО – 4,7, „Атака“ – 1,9, останалите са под 1 процент.

В Пловдив

убедително води кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров с 39,9 %, Славчо Атанасов (НФСБ – ВМРО) с 16 на сто и Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“) с 11,1%. Екзит полът на агенцията преди това сочеше, че Здравко Димитров има 35,1 %, следван от Дани Каназирева с 19,6% и Славчо Атанасов с 15,2 на сто.

При листите за общински съветници ГЕРБ има 32,9 %, БСП - 12,1%, НФСБ - ВМРО – 9,7%, ЗС Ал. Стамболийски - 9,1, Съюз за Пловдив - 9%, „Демократична България“ – 7,2%.

Във Варна

кметът Иван Портних получава 51,9%, следван от кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 15,2% и Анелия Клисарова от БСП с 14,7%. 

При общинските съветници ГЕРБ получава около 34,4% от гласовете, БСП – 14,8 на сто, „Възраждане“ – 7,5%, ДБ – 6,1%, ВМРО – 2,9%, ДПС – 6,1 на сто.

В Бургас

кметът Димитър Николов (ГЕРБ) получава 66,8 на сто от гласовете, при листата за съветници партията му има над 50%. Втори в кметската надпревара е Николай Тишев от БСП с 11,6 на сто, Константин Бачийски (Средна европейска класа) е с около 6,9%, Живко Табаков (Движение България на гражданите) е с 6,2 на сто, Бойко Миразчийски от НФСБ е с 2,7 на сто, а кандидатът на ДБ Иво Баев е с 2,2 на сто.

При листите за съветници подредбата след ГЕРБ е БСП и Средна европейска класа с по около 9,8%, ДБГ – 5,1, НФСБ – 3,6, ДБ – 3,5 и ДПС – 3,9

В Русе

по данни на "Галъп" води кандидатът на БСП Пенчо Милков с преднина от няколко процента пред кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова и ще има втори тур.

В Стара Загора

предварителните резултати от паралелното преброяване сочат, че досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров от ГЕРБ печели втори мандат с 71,9% от гласовете, съобщи Юлиана Гальова от „Галъп интернешънъл“. Следван е от Иван Върляков – кандидат на БСП, с 14,1%.

В Плевен

ще има балотаж между досегашния кмет Георг Спартански, който се явява като независим кандидат и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, който е областен управител.

Трети по първи данни е кандидатът на БСП Илиян Йончев. Спартански е подкрепен изцяло от местна коалиция "Демократична България" - обединение СДС-БЗНС..

В Благоевград

кандидатът на ГЕРБ и действащ кмет Атанас Камбитов води с почти 27,4%, следван от независимия кандидат Румен Томов с около 21,8, като двамата почти сигурно ще решат спора на балотаж. 

Във Велико Търново 

досегашният кмет Даниел Панов печели на първи тур с около 57 % срещу около 26 за кандидатката на БСП Весела Лечева.

При листите ГЕРБ има 28 на сто, БСП – 12,6, ВМРО – 7,6, коалиция ЕНП – 5,3, ДБ – 4,4, партия МИР – 4,2, НФСБ – 2,6, ДПС – 2.

В Пазарджик

Тодор Попов, с три мандата досега, подкрепен от местна коалиция, е с резултат от 41,7 %, Благо Солов, подкрепен от БСП, получава 21, 2%, а кандидатът на ГЕРБ Иван Панайотов е трети с около 18 %.

Във Видин 

се очаква балотаж, сочат данните на „Галъп“ от паралелното преброяване. Там Огнян Ценков от ГЕРБ получава 33,2%, Цветан Ценков – кандидат на СДС – 27,2%, а Любомир Георгиев – кандидат на БСП – 24,1%.

В Шумен

също се очаква балотаж, тъй като Любомир Христов – кандидатът на ГЕРБ, получава 33,8%, а Венцислав Венков – на БСП – 20,6%, следвани от кандидата на ДПС Четин Казак – 12,4 на сто, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“.

В Кърджали

Хасан Азис от ДПС получава около 53,5%, сочат данни на „Галъп“ от паралелното преброяване. На втора позиция е Никола Чанев от ГЕРБ с около 29,1%, а Милко Багдасаров от БСП е трети с около 11,5 на сто. Кандидатът на ДОСТ Мехмед Ходжа има около 1,7%.

При общинските съветници ДПС е с около 55,8 на сто, ГЕРБ има 24,9 на сто, БСП – 12%, а ДОСТ е с около 2,1%. Останалите участници са с под 1 на сто от гласовете.

В Сливен

се очертава балотаж между кандидатите за кмет ГЕРБ и БСП Стефан Радев и Кольо Милев, според информация и на двата предизборни щаба.

В Хасково

Станислав Дечев от ГЕРБ и Коста Стоев от БСП вероятно отиват на балотаж, сочат първите данни от екзитполовете на социологическите агенции. Според данните за Станислав Дечев са гласували 48,3% от избирателите, а за Коста Стоев - 21,5%.

Във Враца

Калин Каменов от ГЕРБ печели втори кметски мандат според предварителните данни.

В Ловеч

до балотаж стигат досегашният кмет на града Корнелия Маринова от ГЕРБ и кандидатът на БСП Радина Банкова.

В Разград 

също се очертава балотаж, като данни от проучвания сочат, че Валентин Василев от ГЕРБ води с 38,2% пред Денчо Бояджиев от БСП, който събира  31,3%.

В Търговище

Дарин Димитров от ГЕРБ е с 34%, след него е Хамди Илязов от ДПС с 31%.

В Силистра

Юлиян Найденов от ГЕРБ с води с 32%. Вторият и третият обаче са на малка дистанция - Димитър Трендафилов (Алтернативата на гражданите, ВМРО, Партия на зелените) има 20,6%, а Момчил Неков (БСП) - 18%.

В Добрич

по предварителна неофициална информация се очаква балотаж за кмет на общината между досегашния кмет Йордан Йорданов и кандидата на местна коалиция ГЕРБ/СДС Надежда Петкова.

В Габрово

вотът печели Таня Христова от ГЕРБ с 59% – това сочат данните от паралелното преброяване на партийния щаб при 70% обработени протоколи.

По данни на ЦИК към 17:30 часа в цяла България са гласували 2 709 340 избиратели, което е избирателна активност от 42,85%.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36