Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив води кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров

| обновено на 27.10.19 в 22:47

Според окончателните данни от екзит пола на "Галъп Интернешънъл" в Пловдив води кандидатът за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров с 35.1%, на второ място е Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" с 19.6%, следвана от кандидата на патриотите Славчо Атанасов, който събира 15.2%.

На четвърта позиция е кандидатът на БСП Николай Радев, за когото са гласували 7.7% от избирателите, пети е кандидатът на ДБ Атанас Костов. Следват ги Георги Колев от ЗС "Ал. Стамболийски", избраникът на "Кауза Пловдив" Николай Бухалов и кандидатът на ДПС Милен Иванов. 

След обявяването на резултатите Дани Каназирева коментира: "Аз съм моралният победител на тези избори. Знам, че ако има честни избори, аз наистина ще бъда на балотаж. Не съм човек, който скланя глава и отива да се моли в партийни централи. Няма да го направя и сега".

Според Славчо Атанасов екзитполовете, които му отреждат трета позиция, са в статистическата грешка.

Резултати за общински съветници са:

ГЕРБ 31,1
Съюз за Пловдив 17,3
НФСБ, ВМРО 9,9
БСП 8
Кауза Пловдив 7,6
ДБ 7,1
ЗС Ал. Стамболийски 5,3
ДПС 2,1
други (общо) 11,4

Избирателната активност в Пловдив е 41.8% - малко-по ниска от тази на предните избори.

В коментар на резултатите социологът Кънчо Стойчев акцентира върху убедителния резултат на Дани Каназирева, както и върху резултата на водещия във вота Здравко Димитров, който взима 1/3 от гласовете на пловдивчани. Според Стойчев това означава, че 2/3 от избирателите не го подкрепят.

"Но това в никакъв случай не означава, че вторият тур на изборите в Пловдив ще е "служебен", предстои непредрешен вот", каза Кънчо Стойчев. 

В екзит пола на "Тренд" в Пловдив към 18.00 часа Здравко Димитров има 34,8% от вота, втората позиция отново е за Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" със 17,2, Славчо Атанасов, кандидат на НФСБ, ВМРО остава трети с 14,5%. Николай Радев (БСП) - 7,6%, Атанас Костов (ДБ) - 6,4%.

Гласовете за общински съветници се разпределят така: ГЕРБ 30,4%, БСП 8,1%, Коалиция НФСБ-ВМРО 9,8%, Съюз за Пловдив 15,6%, Кауза Пловдив 7,7%.

Според екзит пола на "Алфа рисърч" отчита 33.5% на Здравко Димитров от ГЕРБ, Дани Каназирева е на второ място с 20.8%, а Славчо Атанасов е на трета позиция с 15%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36