Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преизбраха кметовете на 4 общини в област Перник, в две ще има балотаж

| обновено на 28.10.19 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Кметовете на Земен, Ковачевци, Брезник и Трън спечелиха още на първия тур, а в Перник и Радомир ще има балотаж.

Шести пореден мандат спечели кметът на община Земен Димитър Сотиров от ГЕРБ. За него са гласували 61,94% от избирателите. 

Васил Станимиров от БСП запазва поста си в община Ковачевци с убедителния резултат от  75,91%. За него това е четвърти пореден мандат. 

Пореден трети мандат печели и кметът на Брезник Васил Узунов със 72,82%. Той участва в местния вот като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ. 

Кметът на Трън Цветислава Цветкова също е победител още на първия тур. За нея на изборите вчера са гласували 71,65% от избирателите. Резултатите в четирите общини са при 100 процента обработени протоколи.

Балотажи

Данните при обработени 92,7% от протоколите сочат балотаж в община Перник между Вяра Церовска от ГЕРБ, който е получил 40,5%, и Станислав Владимиров от „БСП за България“.

В община Радомир нито един от осемте кандидати за кметския пост не успя да прескочи 50-те процента на първия тур. На втория тур за гласовете на избирателите ще спорят досегашният кмет Пламен Алексиев от ГЕРБ и Евдокия Асенова от БСП за България. При 100% обработени бюлетини резултатът е 42.16 процента срещу 20.30 на сто в полза на Алексиев.

В изборите за Общински съвет с най-много гласовете е местна коалиция ГЕРБ - 39.71%, следвана от местна коалиция ВМРО- БНД /БДЦ/ със 17.93% и "БСП за България" - със 16.51%. С висок резултат са "Демократична България - обединение" – 9.55% и местна коалиция БЗНС - с 9.09 процента. 

Само три села в община Радомир са със статут на кметства. С избран кмет на първи тур е село Друган. Вотът там спечели Славчо Душков от ГЕРБ. В село Извор на балотаж отиват Емил Тодоров от ГЕРБ и Снежанка Йорданова- от БСП за България. В село Дрен балотажът е между Пламен Рударски – от Демократична България- обединение и независимия кандидат Сашо Луков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36