Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха бившия кмет на Гърмен за купуване на гласове

| обновено на 03.11.19 в 09:51
Ахмед Башев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е задържан за 24 часа при полицейска акция срещу купуването на гласове в полза на единия от кандидатите за кмет на общината.

Башев, който е бил три мандата кмет на общината до 2013 г. и две години депутат, отпадна от надпреварата на 27-и октомври с трети резултат.

Снощи обаче той е бил задържан и отведен в полицията. Срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа. От прокуратурата не дават повече информация. Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство. 

В града има засилено присъствие на полиция и гранична полиция. Има и автомобил на жандармерията. Хора от общината коментираха пред БНР, че напрежението ескалира.

Сотир Цацаров, който упражни правото си на глас в Пловдив, съобщи, че общо в страната са образувани 100 досъдебни производства, като 17 от тях са бързи, а 25 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми:

"Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства, преписките по проверки са 1317, от тях откази са 1046, 56 са пратени по компетентност на други органи, избирателните комисии разбирайте и 217 остават за работа - т.е., ако го сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани досъдебни производства 57 т.е. за една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, сега са 13 повече“.

Цацаров направи и сравнение с данните на първия тур:

„Тогава бяха образувани досъдебни производства - 57. За една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, а сега - с 13 повече. 630 бяха преписките по сигнали, а сега, само за седмица, са нараснали с 687. От колегите в дежурния център разбирам, че са нараснали с 200 само от вчерашния ден. Сега имаме 95 досъдебни производства, а на местните избори, предните, сме имали 101. Това е картината най-общо! В Горна Оряховица бяха задържани три лица, отново с мярка 24-часова - от органите на МВР. Тепърва ще се преценява, както за Гърмен, така и за Горна Оряховица, налице ли са предпоставките и за 72-часово задържане, както и, разбира се, за евентуални искания пред съд". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36