Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карадайъ: Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на управляващите

Снимка: БГНЕС

В такава среда на популизъм, омраза, противопоставяне, агресия не могат да се правят демократични избори, заяви на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

„Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на управляващите. Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата й форма – чрез заплахи, натиск и репресия. Лесничеи, социални работници, директори на училища, учители, инспектори, ВиК-служители, полицаи и т.н. - всички бяха включени активно в незаконната кампания на управляващите. С всичко това управляващите създадоха условия за алтернатива“, обясни той.

Мустафа Карадайъ подчерта, че местните избори са показали много от дефектите на законовата уредба. Според него те са ярък пример за „некомпетентност на избирателните комисии, на арогантно поведение и правов нихилизъм“. Лидерът на Движението смята, че комисиите са допускали нарушения и са приемали решения в противоречие с Изборния кодекс. И още:

„Регистрираха кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона. Това изначално поставя въпроса за легитимността на избраните кметове и общински съветници, изобщо на местната власт. В много случаи с бездействието си дадоха възможност да бъдат допуснати много нарушения“.

Според Карадайъ в следствие на всичко това се е получило изкривяване на изборния процес, а оттам и на демокрацията.  

„Продължава да има забрана за предизборна кампания на език, различен от българския. В българското законодателство има ограничаване на конституционните права на българските граждани изобщо да не могат да гласуват зад фасадата на уседналостта. И ред други забрани в изборното законодателство“, коментира още председателят на ДПС.

За резултата на ДПС Карадайъ отчете, че са постигнали много добър резултат:

„На предишните местни избори през 2015 година сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС. Джебел и Хитрино преждевременно ги изключихме. Остават 37 кметове на общини. Резултатът от тези избори през 2019 г. е следният: 47 кметове на общини от ДПС, от които 37 като ДПС, 9 коалиционни и 1 независим. Решението на Централния съвет, че на тези местни избори ще си запазим влиянието в местната власт и там, където можем, ще увеличим присъствието си в местната власт, това е факт. Присъствието на ДПС в местната власт е увеличено, нещо повече – географията е разширена“, коментира той.

По думите му са избрани и 916 общински съветници от партията – 18%. От кметовете на кметства – над 35% са от ДПС, добави председателят на партията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36