Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предвидима загуба за ГЕРБ в Русе

| обновено на 04.11.19 в 16:30
Пламен Стоилов

Категоричната победа на кандидата на БСП в Русе Пенчо Милков беше определена от премиера като "предвидима загуба в следствие на проветряването на партия ГЕРБ".

Пенчо Милков спечели Русе с подкрепата на 60,53% от гласувалите на балотажа в неделя, сочат окончателните данни на Общинската избирателна комисия. За Милков са гласували 30 975 души. За втория тур той е успял да привлече нови 11 678 гласа.

Диана Иванова от ГЕРБ остана втора с едва 36,63% от гласовете на русенци или общо 18 746 души. Между двата тура тя успя да събере нови 4957 гласа. Третото квадратче с „не подкрепям никого“ са избрали 1456 души.

В новия Общински съвет ще има представители на 10 партии и формации.

От осем общини в Русенска област шест печели ГЕРБ, една БСП и една ДПС.

Вече бившият кмет на Русе Пламен Стоилов, издигнат от партия ГЕРБ и избран на първи тур преди четири години, сега понася всички последствия от обновяването на структурите в страната. В звуковите файлове можете да чуете неговото обяснение защо БСП спечели и какво се случва в ГЕРБ, както и репортаж на Ася Пенчева от Русе.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36