Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

18 жалби в ЦИК срещу изборни резултати от местния вот

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

До момента в ЦИК са постъпили 18 жалби срещу изборни резултати на проведените местни избори. Те са препратени към общинските избирателни комисии и към административните съдилища по места. Една от жалбите от днес е за Шумен.

От ЦИК обявиха, че при повторното въвеждане на протоколите от Шумен не са открити съществени грешки. Говорителят Александър Андреев каза:

"Не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от Общинската избирателна комисия резултат. В тази връзка, ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не - както знаем, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред Административния съд, който да разгледа жалбата и вече в рамките на съдебното производство да се установи законосъобразността на изборите в Шумен за кмет на Шумен".

По повод показаните в телевизионно интервю от тази сутрин на Мая Манолова протоколи от секции, казусът е същият - жалбите и споровете се решават пред съда.

Обобщените данни за преференциите за общинските съветници сочат, че с такива са гласували 44% от хората на първия тур. Това са над 1 363 000 души. Най-масово с преференции е гласувано в Симитли - 92% и в Челопеч - 86%. Най-малко - в Черноочене - 4% и Хитрино - 8 на сто.

Преференциите са пренаредили 16 кандидатски листи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36