Биг бенд


Диригент Антони Дончев

Началото

Биг бендът на БНР е създаден преди 54 години – на 3 март 1960 година.

История

Биг бендът бързо става част от музикалния живот на столицата. По времето на Вили Казасян, който е начело на състава в продължение на 33 години, Биг бендът става неизменна част от всички значими поп и естрадни фестивали като „Златният Орфей“ и „Мелодия на годината“. Паметни са и участията в „Софийски музикални седмици“ в златните за този фестивал години.  И до днес Биг бендът на БНР е желан гост на международните джаз фестивали в Банско, Русе, Пловдив и на най-големия летен културен форум – „Аполония“.

Записи

Биг бендът на БНР записва постоянно за фонда на БНР – създадени или аранжирани специално за състава творби (както инструментални, така и с вокал), джаз стандарти, различни проекти, включващи не само джаз, но и етно-музика, фънк, поп, рок. През май 2014 БНР издаде записаният от Биг-бенда заедно с известния български джаз певец Васил Петров албум „Васил“.

Диригенти

Първите диригенти на бенда са Жул Леви, Димитър Ганев, Георги Ганев, Емил Георгиев и Милчо Левиев.

През 1965 година Вили Казасян поема Биг бенда и остава негов диригент в продължение на 33 години. Неговата харизма, ярко присъствие и професионализъм отвеждат състава на едно качествено ново ниво и като интензивност на участията, и като известност и по отношение на формирането на репертоара.

Янко Миладинов ръководи Биг бенда от 1998 до 2010 като от пианист на състава става негов диригент.

От 2010 г. начело на Биг бенда е един от най-популярните и талантливи джаз музиканти – композиторът и пианист Антони Дончев. Антони Дончев поема щафетата точно на концерта по повод 50-годишния юбилей на Биг бенда и продължава да е лидер и днес. Пианист, композитор, автор и на театрална и филмова музика, той повежда състава в една нова посока, като съчетава новите тенденции в европейския джаз и стандартния джазов репертоар. 

Музикантите в Биг бенда на БНР

В състава на Биг бенда са били и продължават да бъдат най-добрите сред най-добрите български джазмени. Някои от тях остават в бенда цял живот, други продължават своето развитие, но като солисти.

Първите - сред най-ярките инструменталисти в първите десетилетия след създаването на бенда са Недко Трошанов, Димитър Симеонов, Тончо Русев, Емануил Манолов – Бадема, Людмил Георгиев, Шибил Бенев, Петър Цанков, Данчо Капитанов.

След тях щафетата поемат Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов-Стунджи, Венко Поромански, Михаил Йосифов, Ивайло Звездомиров.

Виж състава на Биг бенда днес

Солистите

Всички големи имена в българската джаз и етно сцена са били солисти на Биг бенда на БНР – като Теодосий Спасов, Симеон Щерев, Йълдъз Ибрахимова, Васил Петров, Камелия Тодорова. Съставът е работил и с много световноизвестни изпълнители – Натали Кол, Ранди Брекер, Джозефин Бейкър, Том Харел, Джордж Гарзон, Джо Ловано, Кристиан Елзесер, Кърт Елинг, Томи Смит и много други.

Програма на сезон 2020/2021

1октомври 2020
Откриване на сезонаКонцерт в памет на Милчо Левиев

Солисти: Михаил Йосифов - тромпет, Стоян Янкулов – ударни, Вики Алмазиду - вокал 

SOFIA LIVE CLUB, 20:00 часа


12 ноември 2020
Авторски концерт на Христо Йоцов

Първо студио на БНР, 19:00 часа


20 май 2021
Концерт с Филип Хензи (пиано)

Първо студио на БНР, 19:00 часа


17 юни 2021
Авторски концерт на Живко Петров

Първо студио на БНР, 19:00 часа


Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на eventim.bg
БНР си запазва правото на промени в програмите, в случай на извънредни обстоятелства.