Оркестър за народна музика

Оркестър за народна музика

Диригент – Димитър Христов

История

Оркестърът за народна музика на БНР е създаден през 1952 година с идеята за богата звукозаписна дейност за попълване на фонда на радиото. През годините съставът съумява едновременно да съхранява богатите фолклорни традиции, с които България е известна по света, но и да разширява границите и хоризонтите със средствата на една модерна интерпретация.

ОНМ е известен като  „оркестър от солисти“ заради изключителната виртуозност на музикантите, която обаче те по един впечатляващ начин вплитат в общата „музикална шевица“. Досега съставът е реализирал над 15 000 записа за БНР. Оркестърът за народна музика запазва чистотата на автентичния звук на българския фолклор, но под ръководството на своя настоящ диригент Димитър Христов го поднася по един достъпен и атрактивен за по-новите поколения начин. Христов включва в репертоара автентични и нови аранжименти и оркестрации, с които съхранява богатите традиции и разширява границите на изявите чрез модерна интерпретация.

Музикантите в оркестъра за народна музика са с академично образование, но всеки от тях е и самороден талант и резултатът е едно фантастично изживяване за публиката. Доказателство за това са и последните  концерти и турнета на Оркестъра за народна музика.

Награди

2015 - Голямата награда "Сирак Скитник"  за значим принос в развитието на БНР

2012 – „Кристална Лира“ в категорията „Фолклор“ на наградите на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цикъла концерти за 60-годишния юбилей на състава

2012 – „Златен век“  - награда, връчена от Министерството на културата за цялостния принос на Оркестъра за народна музика на БНР

Репертоар

Оркестърът за народна музика изпълнява песенни и инструментални образци от всички етнографски области в България – както автентични, така и наново аранжирани и оркестрирани. Запазването на чистотата на българския фолклор и неговото обогатяване са основата, върху която се гради репертоара на състава, за да може всеки техен концерт да се превърне в празник за зрители и слушатели.

Солисти

С Оркестъра за народна музика на БНР пеят и записват най-големите имена в родния фолкор -  Костадин Гугов, Йовчо Караиванов, Янка Рупкина, Надка Караджова, Калинка Згурова, Надежда Хвойнева, Данислав Кехайов, Димитър Богданов, Ваня Вълкова.  За младите в народната музика записите и изявите с този състав понякога са истински трамплин за бъдеща сериозна кариера.