Радиодеца

Снимка

Ръководител Илина Тодорова

Радиодецата са най-младото (най-веселото и най-спонтанното) попълнение в семейството на съставите на Българското национално радио. Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. Но успява да направи много повече!

Първите стъпки

Първата репетиция е на 19 ноември 1990, присъстват 39 деца на възраст от 3 до 12 години.
Първите записи идват само след няколко месеца – през пролетта на 1991 година.
Първи концерт пред публиката -  година след създаването, ноември’91, на галата на радиоконкурса „Пейте с нас“ в НДК
Първото турне е в Гърция през 1993 година за Коледа.

След това…

Следват редовни концерти в Студио 1 на БНР, съвместни изяви с Биг-Бенда, среща с Мариеле Вентре  - „магьосницата“ от фестивала „Златната монета: участие в Международния детски фестивал „Радостта на Европа“ в Белград (Сърбия), турнето през 2011 в Пловдив и Варна заедно с детската група на Латвийското радио, пътуването до Латвия, концертите там  и срещата с прочутия Раймонд Паулс.

И още…

„Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в детския международен конкурс под патронажа на програмата „Младежта среща Европа“ и в честванията на 50-годишния юбилей на УНИЦЕФ.
Да не пропуснем Коледния концерт с Биг-Бенда, предаван по 16 европейски радиостанции и съвместните изяви с Васил Петров о Стефка Оникян.

„Радиодецата“ имат 7 издадени албума. Децата са на възраст от 5 до 12 години и вече имат записани над 400 песни, като повече от 100 са създадени специално за тях от изтъкнати български автори. Те са любими солисти на всички други състави на БНР и са неизменни участници в празниците на радиото. 

„Радиодеца“ са били…

Любена Нинова, Кристина Кирова, Дения Пенчева , Александър Николов (Аlex Sander) и много други.

„Радиодецата“ днес са на възраст от 5 до 11 години.

Създател и ръководител на вокална група „Радиодеца“ е Илина Тодорова