Смесен хор

Снимка

Диригент Любомира Александрова

Състав с дългогодишна история, пял под палката на Херберт фон Караян, Жорж Претр, Клаудио Абадо, Пиер Дерво, Маурицио Арена, Смесеният хор на БНР е записвал за Баварското радио, за компании като Decca и His Master’s voice.

Създаден е през 1952 година. Репертоарът на Смесения хор обхваща знаковите творби от кантатно-ораториалния и оперния жанр от барока до съвременната музика. Сред паметните записи на състава „блестят“ Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, Реквиемите на В.А. Моцарт и Джузепе Верди, „Стабат Матер“ (и на Росини, и на Пуленк), „Симфония на псалмите“ и „Сватба“ на Игор Стравински, „Цар Давид“ на Онегер… и още много записи за Златния фонд на БНР. Същевременно трябва да се отбележат участията в забележителни мащабни оперни продукции в оперните театри в Лион, Лимож, Авиньон, Безансон, Ним, Оранж.

Хорът е осъществил успешни турнета в  Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония и др. 

През 2014 г. Смесеният хор на БНР беше поканен да бъде част от грандиозния концерт „Европа пее“ на площада във Виена за 9 май - Деня на Европа – концерт, предаван директно по десетки телевизии и радиостанции от системата на European Broadcasting Union.

Диригенти

Михаил Милков ръководи Смесения хор на БНР повече от 40 години, превръщайки  състава в един от водещите хорове в България благодарение на прецизността при музицирането, експресивността на звука и чистотата на интонирането. След 1994 г. със смесения хор работят Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на хора е Любомира Александрова.