Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Промоция-концерт "100 години Борис Христов"

На 26-и ноември от 14.00 часа в Мраморното фоайе пред Първо студио на Българското национално радио ще бъде представен мултимедийният двоен албум "Борис Христов", с който се отбелязва 100-годишнината от рождението на световно известния български бас.

Албумът е субсидиран от Министерството на културата с любезното съдействие на "Балкантон" и Българската национална телевизия. В него са включени:

  Александър Гречанинов - "Литургия Доместика", оп. 79 – изпълнение на Борис Христов с Хоровата капела "Светослав Обретенов" (тогава част от структурата на БНР) и камерен оркестър на БНР. Звукозаписът е осъществен през 1978-а година в Патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", който през настоящата година отбелязва 90 години от своето освещаване.

  Откъс от интервю на големия творец и българин, дадено за БНР през 1976-а година.

  Документалният филм "Гласът, който моли Бога за България" от 2014-а година по сценарий на Невена Коралова и Петя Тетевенска, оператор Пламен Герасимов, режисьор Росен Елезов. Филмът дава нов поглед към живота на великия оперен певец, изпълнен с редица превратности. Лентата е запечатала последното интервю на Борис Христов, в което той казва много лични неща, заради които кадрите са “арестувани” през 1985-а година и излъчени едва след промените от 10-и ноември.

По време на тържественото представяне на двойния мултимедиен албум ще вземат участие с изпълнения на живо Смесеният хор на БНР под  диригентството на Драгомир Йосифов и оперният певец Пламен Бейков – последният ученик на Маестрото.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бенд джаз академия

Проектът „Биг бенд джаз академия“ е създаден през 2016 година по идея на диригента на Биг бенда на БНР Антони Дончев и продуцента Мая Райкова . Оттогава ежегодно се  представя новата генерация талантливи български джаз музиканти – инструменталисти и певци.  В шестото издание на проекта в Първо студио на 17 февруари тази година с Биг бенда..

публикувано на 27.01.22 в 17:27

"Гласове от България"

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще поднесе интригуваща концертна програма „Гласове от България“ на 10 февруари от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Новият проект на Оркестъра има идеята да представи певци от различни поколения и регионална принадлежност. Основен акцент в концерта ще бъде вокалното..

публикувано на 26.01.22 в 14:08
Симфоничен оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Радиосимфониците представят "Руската зима"

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще  представят и..

публикувано на 14.01.22 в 10:43
Вокален ансамбъл Gli Accordati

Коледен концерт на Gli Accordati

На 14 декември от 19.00 ч. в Първо студио на Българското национално радио Вокален ансамбъл Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов ще изнесат Коледния си концерт „Абати и хистриони“ , в който ще представят разнообразие от сакрални молитви, цветни виланели и шансони на майстори от XVI и XX век. В програмата творби от Ласо, Свелинк, Виларт,..

публикувано на 08.12.21 в 10:34

Променени дати на концертите на БНР

Уважаема публика, Информираме Ви за промените в концертните сезони на музикалните състави на БНР: Концертът  "Тайните на българските инструменти - Изкуството на гайдата" на Оркестъра за народна музика на БНР (16.12.2021 г.) ще се състои на 10.03.2022 г. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Концертът..

публикувано на 02.12.21 в 16:48
Подкасти от БНР