Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца дирижират Радиосимфониците

Над 60 деца от столичната детска градина „Света София“ посетиха на 13 януари репетицията в Първо студио на БНР за концерта „Любими арии, дуети и хорове“.  Срещата със Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР бе част от Образователната програма на „Музикална къща БНР“, която се провежда от няколко години. Диригентът Григор Паликаров, солистите Цветелина Василева и Кирил Манолов, музикантите и хористите омагьосаха децата с красива класическа музика. Преди да влязат в Първо студио на БНР, децата се запознаха с видовете оперни гласове, научиха какво е опера и симфоничен оркестър, и дори измислиха свое собствено либрето. В него те преплетоха принцове, принцеси, лоши и добри герои, но в края любовта и доброто възтържествуваха. Героите в операта на децата бяха вдъхновени от изпълненията на оперните певци от  Смесения хор на БНР. Те специално им изпяха емблематични арии и  разказаха интересни факти от света на оперното изкуство. Досегът на малчуганите с ударните инструменти предизвика в тях неподправени реакции на радост и възторг. Музикантите от ударната група на Оркестъра с охота демонстрираха разнообразието на инструментите и учеха децата как се свири на тях.

На първия си урок в Образователната програма на „Музикална къща БНР“ децата научиха какво е диригент, сопран, мецосопран, тенор, баритон и бас, как се свири на кастанети, триангел и дайре,  какво е тимпан. Това бяха само част от нещата, с които те се запознаха от света на класическата музика. Образователната програма предвижда още много срещи на най-малките със съставите на БНР и нови проекти през 2016 година.

За информация и записване за участие: Петя Цветанова – 0884 498 810.

https://www.facebook.com/SimfonicenOrkestrNaBnr/videos/1246603922020010/Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
БНР

Нови условия за посещение на концертите на съставите на БНР

Уважаема публика, Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването, считано от 21.10.2021 г.  всички, които желаят да посетят концертите на музикалните състави на Българското национално радио е необходимо да предоставят валиден „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR..

публикувано на 20.10.21 в 12:46

Морето оживява в следващия концерт на Радиооркестъра

Програмата на следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР е посветена на Морето, възпявано през различните епохи от гениите в световната лирика и музикалната литература.  Морето отдавна е обект на музикално изобразяване. Независимо дали става дума за Вагнеровите бурни морета от увертюрата на „Летящият холандец“ или за спокойните води на „En..

обновено на 14.10.21 в 21:58

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя сезон

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 69-и творчески сезон днес от 19:00 часа в Първо студио на БНР. "Подготвили сме изключително интересни класически и премиерни заглавия, изпълнени от солистите на оркестъра Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Иван Цонков и Мартин Владимиров, за когото това е и..

публикувано на 14.10.21 в 08:43

Откриване на концертния сезон на Смесения хор на БНР

На 14 октомври от 19.00 часа в Централния военен клуб София ще се състои с ъвместен концерт на Смесения хор на Българското национално радио и оркестър "Симфониета "София" при Общински културен институт "Надежда" към Столична община. В програмата ще чуете  Меса До мажор оп. 86 и  Соната №14 "Лунна"-I част от Лудвиг ван Бетовен в аранжимент за..

публикувано на 13.10.21 в 17:52
Откриване на сезона

Биг бендът на БНР открива своя концертен сезон

Биг бендът на Българското национално радио  и диригентът  Антони Дончев  откриват своя концертен сезон с юбилей на виртуозния тромбонист  Георги Корназов  и премиера на специално създадената за състава сюита „Отражения“. Георги Корназов е виртуозен български тромбонист, който живее и работи извън България, но концертира в цяла Европа и отвъд..

публикувано на 12.10.21 в 10:20