Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен дух с песните на Детския радиохор

Изпълнени с впечатления и коледни емоции, на 20 декември се завърнаха от Кралство Белгия момичетата от Детския радиохор с диригент Венеция Караманова. Пианист-акомпанятор по време на двуседмичното турне там бе Теодора Димитрова.

Културната мисия на състава започна с концерт на 7 декември в Европейския парламент, организиран от евродепутата Момчил Неков. Присъстваха основно наши сънародници, работещи в институцията, които изслушаха с голямо вълнение изцяло българската програма на малките хористи: емблематични песни от хоровата класика, църковнославянски песнопения, фолклорни и коледарски песни. След Брюксел, концертният маршрут на Детския радиохор продължи с изяви в различни белгийски градове: Пюрс, Кортрейк, Юкел, Турне, Антверп, Зеле, Беверен и Локерен, организирани от Жан-Пиер ван Авермаат, генерален секретар на Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз и член на Световния хоров съвет. Турнето в Белгия беше осъществено с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

В богатата, 56-годишна история на хора, един от „звездните“ моменти е свързан именно с Белгия, когато през 2002 година съставът е награден с титлата „Посланик на европейската култура“ от Европейската федерация на хоровете към ЕС. Тогава начело на Детския радиохор е бил неговият създател акад. Христо Недялков, който до края на земния си път остава единствено свързан с този състав. От края на 2013 година ръководството поема неговия дългогодишен сътрудник Венеция Караманова.

"Зад всеки един нотен лист стои композиторът – човек с неговите мисли, с неговите чувства, които да го накарат да напише тия нотички на листа. Не е само мелодийка, то е мисъл, то е сърчице. Ето това искам да дадем през цялото време на хората – сърцето" - казва диригентът Венеция Караманова. 

„Класата и професионализма просто нямат равни на себе си“- сподели след концерта в Кортрейк, Мая Добрева. И още: 

"Аз бих искала България да се върне към онези години, когато хората наистина живееха без да носят ключове в себе си. И да бъдат добри едни към други и да си помагат. Просто животът е прекалено кратък, за да мислим да правим лоши неща на съседа." - каза тя.

Пожелания отправи и директорът на Културния център в град Пюрс Стив Дефур:

„Бъдете добри, обичайте се в това прекрасно коледно време, макар и трудно за Европа, бъдете единни!“ - каза Дефур.

Тези красиви пожелания кореспондират със заглавието на  тазгодишното Коледно матине „На Коледа с любов“. На 25 декември, в деня на Рождество Христово, Детският радиохор, в партньорство с радиосимфониците, под диригентството на Найден Тодоров и солистите Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов, ни заредиха с празнично настроение от зала „България“.

Малките радиопевци ще ви очакват и на своя Традиционен коледен концерт в НДК на 28 декември, за да отправят своите пожелания за успешна, ползотворна и мирна 2017-та година.

В програмата на концерта ще прозвучат Коледни песнопения от цял свят, част от които хорът представи за първи път на концертното си турне в Белгия. Това са американски, фламандски, английски и украински песни, които ще бъдат премиерно изпълнени и в България, в зала 6 на НДК. Детския радиохор  ще ни зарадва с любимите български песни от репертоара си, композирани от Христо Недялков, Ангел Букорещлиев, Петър Бояджиев и Стефан Рибаров. В програмата са включени и традиционни коледни песни от Хендел, Моцарт и други.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04