Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключителният пианист Евгени Божанов ще е солист на предстоящия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Виртуозният пианист Евгени Божанов ще бъде солист на предстоящия концерт на Симфоничния оркестър на БНР на 24 февруари (петък) в зала “България” от 19:30 ч. Гост-диригент ще бъде Радослав Шулц. Програмата на концерта включва произведенията: Увертюра „Седмицата” от Радослав Лазаров, Концерт за пиано и оркестър №3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония №2 от Сергей Рахманинов.

  Евгени Божанов е роден през 1984 в Русе. Започва уроци по пиано на 6-годишна възраст. На 12 прави и своя дебют на сцена в родния си град.

  Международната му кариера започва, след като той печели награди на едни от най-престижните международни конкурси, сред които са „Святослав Рихтер“ (Русия), Кралица Елизабет (Белгия) и Ван Клайбърн (Тексас, САЩ).

  Пианистът има зад гърба си четири турнета в Япония и редица самостоятелни рецитали и концерти с водещи световни оркестри, сред които BR Kammerorchester München, Orchestra Nazionale della RAI, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Програмата с предстоящите му изяви през 2017 включва концерти с Лондоска филхармония, Симфоничния оркестър на Малмьо (Швеция), Ливърпулска филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио и други.

  Радослав Шулц е известен като един от водещите цигулари – концертмайстори на Европа, който към настоящия момент гради име и като диригент. Артистичен директор е на Камерния оркестър на Баварското радио (Германия) и на Camerata Europeanaоркестър в Щутгарт (Германия).

Започва да се занимава с музика от 8-годишен. Първоначално взема уроци по цигулка при майка си, а на 16 години печели международния конкурс „Виенявски“ в родната му Полша. В следващите години той печели редица престижни награди, една от които е конкурсът „Сибелиус“ (Финландия). Работи с диригенти като Волфганг Савалиш, Марис Янсонс и Рикардо Мути, от които се вдъхновява в собствената си диригентска кариера по-късно. През 2002 сър Колин Дейвис го препоръчва в престижната Виенска музикална академия, където учи в класа по дирижиране на Леополд Хагер. Две години по-късно прави своя диригентски дебют с Osaka Philharmonic Orchestra (Япония).

  Шулц има зад гърба си турнета с Камерния оркестър на Баварското радио в Италия, Швейцария и Испания заедно със солистите Ланг Ланг, Миша Майски, Сабине Майер и други.  Със същия оркестър през 2011 записва концертите за пиано на Моцарт за Дойче Грамофон със солист Елен Гримо. Дискът достига първа позиция в класацията за класическа музика на iTunesза САЩ.

Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, рекламно-информационния център на БНР 

(бул. “Драган Цанков” № 4), както и в мрежата на ticketsbg.com


*Вход свободен за ученици от музикалните училища, студенти от НМА „Панчо Владигеров“ и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме Деня на независимостта на България с празничен концерт

За втора поредна година Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ имат удоволствието да подарят един специален концерт в чест на Деня на Независимостта на България – една от най-паметните дати в историята ни, на която тридесет години след освобождението си България се появява на европейската карта като вече просперираща и..

публикувано на 03.09.24 в 17:14

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47