Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с коледен концерт на 1 декември в зала „България“

| обновено на 17.11.17 в 18:09

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР започват празничния сезон с коледен концерт на 1 декември от 19.30 ч. в зала „България“. Под диригентството на Марк Кадин те ще изпълнят Празничната оратория за солисти, смесен хор и оркестър „Коледа“ на Димитър Ненов. С това непознато за широката аудитория произведение, радиосимфониците ще отдадат почит на един от най-талантливите български композитори. Димитър Ненов е композитор, пианист, музикален педагог и архитект, една от най-ярките фигури в културния живот на София преди Втората световна война. Той създава фонотеката на българското радио, която се развива и до днес, поръчва на най-добрите български композитори да напишат произведения специално за радиото и проправя пътя на съвременната европейска музика в българския радиоефир. Изключителен музикант, личност с дарования в различни изкуства, деликатен човек с драматична съдба, той остава забравен за десетилетия. На 1 декември в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще възкреси музикалното наследство на Димитър Ненов като изпълни празничната му оратория „Коледа“. Солисти ще бъдат баритонът Иво Йорданов, лауреат на национални и международни конкурси, сред които Singer of the World, Европейска общност, Светослав Обретенов, и примата на Софийска опера и балет Габриела Георгиева, ученичка на Калуди Калудов и Гена Димитрова, които изиграват основна роля за изграждането ѝ като певица. Хоровите партии са поверени на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

Радиосимфониците ще изпълнят и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на Пьотр Илич Чайковски – една коледна класика, любима на малки и големи по цял свят.

Билети на касите на Рекламно – информационния център на радиото (бул. „Драган Цанков“ №4) и „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн в мрежата на ticketsbg.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28