Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР закрива концертния си сезон на 8 юни в зала „България“

| обновено на 04.06.18 в 18:15

СнимкаСимфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие концертния си сезон на 8 юни от 19:30 в зала „България“. Радиосимфониците ще представят на публиката за първи път Симфоничен прелюд на Брукнер.

Тази творба рядко присъства в концертните афиши, въпреки че е изключително интересна не само като музика, а и поради историята си. Оригиналната му оркестрация се изпълнява първо от Герхард Самуел със Симфоничния оркестър на Синсинати през 1997, през 2010 от Балдур Брьониман заедно с Националния оркестър на Уелс и Маркус Стенц с Концертгебау, Амстердам, а на 8 юни и в зала „България“ от Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент Константин Илиевски.

В програмата ще чуете още Концерт за обой и оркестър от Рихард Щраус със солист Иван Данко и Симфония № 4 от Густав Малер със солист Светлина Стоянова.

Според водещия ежедневник „Хайлбронски глас“: Иван Данко е един от първите в своята област. През 2009 очарова публиката с премиерата на Концерт за обой и струнен оркестър от Хюго Каудер и печели Първа награда от едноименния Международен конкурс в САЩ. Като солист свири с Вюртембергски камерен оркестър Хайлброн, Държавен оркестър Щутгарт, Франкфуртски солисти, Das Orchester des Pfalztheaters, Грузински камерен оркестър в Инголщат, Capella Istropolitana, Европейски солисти Люксембург, Софийска филхармония, Държавна филхармония Кошице и др.

Мецосопранът Светлина Стоянова е носител на почетните британски награди Contess of Munster Star Award,  Help Musicians UK Sybil Tutton Award и Independent Opera Scholarship & Fellowship. Лауреат е на международните конкурси: Neue Stimmen, Elgar/Spedding Memorial, Ye Cronies Opera Award и Le Grand Prix de l’Opera. Като солист на Детския радиохор Светлина концертира в много европейски и азиатски държави. През есента на тази година ѝ предстои да стане част от състава на Виенската държавна опера.

Не пропускайте финалния концерт за сезон 2017/2018 на 8 юни от 19:30 часа в зала „България“!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47