Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вокална група "Радиодеца" ще гостува за четвърти път във Франция

Малките певци ще вземат учатие в 12-ия европейски фестивал на изкуствата „Сент Дени“, който ще се проведе в старинния  френски град Льош от 30 март до 5 април тази година. Във Франция ВГ „Радиодеца“ ще гостува за четвърти път и ето какво разказва диригентът на групата Илина Тодорова: „Всичко започна през 2014 година. Получихме покана и участвахме в седмия фестивал като нашата песен „Езикът на животните“ стана песен на фестивала. Oт тогава ни канят всяка година, но е трудно да се организира такова пътуване и затова гостуваме през две години. Интересното в тазгодишното дванадесето издание е рекордният брой участници от цял свят: САЩ, Мексико, Индия, ЮАР, Турция, Полша, Казахстан, Франция. Атмосферата на фестивала е уникална. Децата показват своята национална идентичност и в същото време общуват помежду си със средствата на различните изкуства: музика, танц, театър... Преди две години имахме много голям успех. Толкова голям, че цялата зала пееше на български заедно с нас: „Земята, земята...“ и „Арлекино, Арлекино...“. Това е голяма отговорност и затова се подготвяме усилено и тази година. Ще се представим с кратка българска програма и песни от популярните детски филми на компанията „Дисни“ : „Малката русалка“, „Цар Лъв“ и „Книга за джунглата“. В долината на река Лоара, наблизо се намира замъкът вдъхновил Шарл Перо да напише приказката „Спящата красавица“. За мен и за децата участието на фестивала „Сент Дени“ е истинско пътешествие в страната на вълшебствата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музика в портрети“ на 17 юни

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 01.03.21 в 13:10

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „ Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин –  бих го сравнил с мощен..

публикувано на 25.01.21 в 12:47

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09