Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лукас Генюшас - солист в концерта на Радиосимфониците

На 17 януари за първи път в София с Радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин ще свири блестящият руски пианист Лукас Генюшас. Той  ще изпълни Втори концерт на Рахманинов - един от най-ярките клавирни концерти на композитора.

Лукас Генюшас е роден в Москва в семейство на потомствени музиканти. Той се утвърждава като един от най-вълнуващите и блестящи пианисти на своето поколение. Носител на редица награди, сред които са сребърни медали от Международните конкурси Шопен във Варшава и Чайковски в Москва. Днес името на този пианист е на афишите на големите концертни зали в Париж, Амстердам, Милано, Лондон, Сингапур, Ню Йорк, Москва, Санкт Петербург, а сега и в София. Сътрудничи с известни музиканти като Валерий Гергиев, Юрий Темирканов, Гидон Кремер и много други.

Във втората част на концерта ще прозвучи грандиозната симфония „Манфред“ на Чайковски - невероятно красива и сложна творба, рядко звучаща в България. Тя е единствена програмна симфония, написана по сюжет на едноименна поема на Байрон. Действието се развива сред швейцарските Алпи, където героят странства. Разкриват се вечните въпроси на битието – Добро и Зло, Живот и Смърт. Сред всичките симфонии на Чайковски, „Манфред“ заема специално място. За самия композитор тя става знакова творба, с която започва последният и най-важен период на творчеството му.

17 януари, 19.30, зала "България"!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. "Драган Цанков 4"), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в ticketsbg.comВИЖТЕ ОЩЕ

БНР отлага концертите си през декември

Уважаема публика,  Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концертите "Вечните български..

публикувано на 26.11.20 в 15:39

Концертът на Радиосимфониците на 20 ноември се отлага

Уважаема публика, Поради усложнената епидемична обстановка в страната Ви уведомяваме, че концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 20 ноември се отлага. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата, която ще Ви бъде съобщена своевременно. Извиняваме се за причиненото неудобство! Едни от най-популярните и красиви рапсодии..

публикувано на 06.11.20 в 15:46

„Музикална къща БНР“ обявява онлайн кандидатстване за определяне на участниците в конкурса „Концертино Прага 2021“

„Музикална къща БНР“ обявява прослушване за млади изпълнители, които да участват в международния фестивал „Концертино Прага 2021“. Прослушването се провежда по традиция всяка година в сградата на БНР, но поради засилените противоепидемични мерки тази година за първи път ще се проведе онлайн кандидатстване.  Изискванията към участниците са да..

обновено на 03.11.20 в 14:55

Юбилеен авторски концерт на Христо Йоцов

Авторският концерт на Христо Йоцов - един от най-ярките музиканти в съвременния джаз ще предложи на любителите на джаза програма - ретроспекция на творчеството му създадено за Биг бенда на БНР. Ще прозвучат пиеси създадени от 1983 г. до днес. Част от тях са добре познати, свирени и записвани през годините като „Ringi-Ringi“, „Black Pepper“, „East &..

публикувано на 03.11.20 в 14:37

„Музика в портрети“ с Оркестъра за народна музика на БНР

Уважаема публика, Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концерта "Музика в портрети"..

публикувано на 03.11.20 в 14:24