Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Сомов ще изпълни оригиналната версия на Вариации на тема рококо от Чайковски заедно с Радиосимфониците

Концерта на 7 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще открие с българска премиера – Увертюра към операта „Ванда“ на чешкия композитор Антонин Дворжак. Заедно с Александър Сомов – един от най-добрите съвременни български виолончелисти, ще изпълнят Pezzo capriccioso, Ноктюрно и известните Вариации на тема рококо от Чайковски, рядко изпълнявани в първоначалната им авторска версия. 

Професионалист от висока класа, виолончелистът Александър Сомов концертира като солов и камерен изпълнител. Той е професор в Страсбургската консерватория. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса. Завършва Guildhall School (London) със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири с Strasbourg Philharmonic, Philharmonia (London), Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия) и с повечето оркестри в България.

Удивителни съвпадения свързват съдбите и творчеството на композиторите – герои в този концерт. Така например Брамс и Чайковски са родени на една и съща дата - 7 май и със 7 години разлика. Чайковски никога не харесва музиката на Брамс, но за сметка на това цени музиката на Дворжак, с когото е  приятел дълги години (и двамата в различно време получават званието Почетен доктор в Кембриджкия университет). Благодарение на Брамс, Дворжак 5 години получава държавна стипендия, която му позволява напълно да се съсредоточи върху творчеството си. По това време е написана операта „Ванда". Премиерата на операта е през 1876 в Прага. Същата година в Москва, Чайковски започва да пише Вариации на тема рококо, а Брамс на остров Рюген в Германия завършва своята Първа симфония. Всички тези невероятни творби ще прозвучат в концертната ни програма на 7 февруари. Кулминацията на концерта ще бъде Първа симфония на Брамс – шедьовър на великия немски романтик, създаван в протежение на 15 години. 

Зад диригентския пулт ще застане Николай Лалов – многогодишен диригент на португалския оркестър Sinfonica de Cascais.

7 февруари, 19.30, зала "България"!

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ № 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com


ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът на Радиосимфониците на 20 ноември се отлага

Уважаема публика, Поради усложнената епидемична обстановка в страната Ви уведомяваме, че концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 20 ноември се отлага. Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата, която ще Ви бъде съобщена своевременно. Извиняваме се за причиненото неудобство! Едни от най-популярните и красиви рапсодии..

публикувано на 06.11.20 в 15:46

„Музикална къща БНР“ обявява онлайн кандидатстване за определяне на участниците в конкурса „Концертино Прага 2021“

„Музикална къща БНР“ обявява прослушване за млади изпълнители, които да участват в международния фестивал „Концертино Прага 2021“. Прослушването се провежда по традиция всяка година в сградата на БНР, но поради засилените противоепидемични мерки тази година за първи път ще се проведе онлайн кандидатстване.  Изискванията към участниците са да..

обновено на 03.11.20 в 14:55

Юбилеен авторски концерт на Христо Йоцов

Авторският концерт на Христо Йоцов - един от най-ярките музиканти в съвременния джаз ще предложи на любителите на джаза програма - ретроспекция на творчеството му създадено за Биг бенда на БНР. Ще прозвучат пиеси създадени от 1983 г. до днес. Част от тях са добре познати, свирени и записвани през годините като „Ringi-Ringi“, „Black Pepper“, „East &..

публикувано на 03.11.20 в 14:37

„Музика в портрети“ с Оркестъра за народна музика на БНР на 3 декември

Уважаема публика, Поради усложнената епидемична обстановка в страната Ви уведомяваме, че концертът на Оркестъра за народна музика на БНР на 19 ноември  се отлага за 3 декември.  Закупените билети ще важат без презаверка за новата дата. Извиняваме се за причиненото неудобство! Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за..

публикувано на 03.11.20 в 14:24

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“

„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят. Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на..

публикувано на 02.10.20 в 11:13