Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

| обновено на 02.10.20 в 11:19

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации.

На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от най-новите си записи, реализирани през изминалия сезон. Солисти ще бъдат кавалджията от Щатния оркестър на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив Георги Добрев и певците Цветина Маринова– солистка на оркестър „Плам“ и носител на Гранд При на конкурса „С песните на Бинка Добрева“, Лина Мачева, възпитаничка на Пловдивската академия на изкуствата и солист на ФА „Тракия“ до 2017 г. и родопският изпълнител Златко Кафеджиев.

„Музика в портрети“ на 19 ноември ще ни представят виртуозът на гъдулката Пейо Пеев, дългогодишен солист на Оркестъра, талантливият китарист Петър Миланов, емблематичната странджанска певица Магдалена Тодорова и стилният кавалджия Димитър Карамитев.

Оркестърът ще продължи успешната си поредица „Тайните на българските инструменти“ с „Изкуството на гайдата“. На 17 декември своето майсторство ще покажат Красимир Кондов, който е главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, известният гайдар на Валя Балканска Петър Янев, ръководителят на Народния оркестър „Граовска младост“ Венци Андонов, Петьо Костадинов - солист на ОНМ на БНР, Костадин Атанасов - солист на НФА „Филип Кутев“, Иван Георгиев (Балки), преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Недко Царев, преподавател в НУИ „Добри Христов“, Варна, солистът на ФА „Тракия“ Радостин Русев и Божидар Симеонов, възпитаник наАМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

На 11 февруари 2021 г. в проекта „Вокално-инструментални картини“ ще гостува Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив с диригент Костадин Бураджиев.

Седмото издание на най-колоритния проект на Оркестъра „Ритъмът на Балканите“ на 22 април обещава много музикални изненади и атрактивни гост-солисти.

Концертният ни сезон ще завърши на 27 май с един специален концерт Люлка се люля, посветен на 100-годишнината от рождението на един от най-големите творци във фолклорното изкуство и дългогодишен диригент на Оркестъра маестро Коста Колев, познат още като „патриарх на българския фолклор“, „класик в народната музика“, „познавач на народната песен“, „епоха за БНР“, чиято музика и до ден днешен докосва.

Не пропускайте срещите ни в Първо студио на БНР, за да се насладим заедно на красотата на българския фолклор!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дивите корени - впечатленията на един наш верен почитател

Автор:Елена Алекова  Декември е месецът, в който културните прояви за годината бележат своеобразен апогей. В първите дни на 2017-а се обръщам назад и в неволната равносметка, която се върти в главата ми от само себе си, признавам, че най-значимото събитие от всички тях е Коледният концерт под наслов „Дивите корени“ , осъществен на 20..

публикувано на 09.01.17 в 15:17
Димитър Христов бе отличен с „Кристална лира“ за цикъла концерти със солисти, инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016

Димитър Христов с награда „Кристална лира“ 2016

На официална церемония в Деня на народните будители Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, стана носител на наградата „Кристална лира“ 2016. Наградата в категория „Музикален фолклор“ е за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016- „Ритъмът на..

публикувано на 07.11.16 в 12:01

Музикалната образователна програма на националното радио срещна десетки малчугани с Оркестъра за народна музика на БНР

Десетки малчугани се срещнаха с музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР, като част от Музикалната образователна програма на националното радио. Достъпно, увлекателно и с много настроение, диригентът Димитър Христов и оркестрантите разказаха на децата за различните инструменти и фолклорни области, като демонстрираха невероятните..

публикувано на 01.11.16 в 14:19
Гъдулка

Победител в конкурса за гъдулар

След провеждане на конкурса за гъдулар на Оркестъра за народна музика на 09 юни 2016 г. и изслушване на всички кадидати, комисията избра Христина Райчева Белева. Честито!

публикувано на 10.06.16 в 12:21

Конкурс за гъдулар в Оркестъра за народна музика

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Оркестъра за народна музика на БНР със солист-оркестрант, гъдулар. Кандидатите да имат завършено висше музикално образование. Конкурсът ще се състои на 09.06.2016, от 14:00 часа, в залата на ул. "Г. С. Раковски" 108. Необходимите документи: молба и подробна автобиография   /адрес и..

публикувано на 05.05.16 в 17:24