Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи авторски албум „String Paths”, издаден от  ECM Records, е номиниран за наградата „Грами“ в категорията „Най-добър класически албум“. Тя е резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 г.

 Година след световната премиера, пиесата „Timber & Steel”  („Дърво и стомана”) от Добринка Табакова ще бъде изпълнена за първи път в България. „ Произведението е поръчано от Би Би Си по случай 150 години от раждането на сър Хенри Ууд, съоснователя на емблематичния и най-голям класически фестивал в Англия - Промс. Премиерата се състоя на 30 август 2019 г. по време на фестивала Промс в изпълнение на Концертния оркестър на Би Би Си и диригента Брамуел Тоуви.” – споделя Добринка Табакова – „ Заглавието включва прякора, с който оркестрантите са се обръщали към сър Хенри - Тимбър (дървесина, от презимето му Ууд, означаващо дърво). Докато събирах материали за поръчката, си представях какво ли би помислил сър Хенри за света, в който живеем днес, в сравнение с Англия през 1869-та, когато той се е родил? Една мисъл не ме напускаше и това беше индустриализацията, която е била в разгара си в края на 19-ти век. Машините са заменили човешкия труд, хората са имали повече време, включително за културни мероприятия, което несъмнено е допринесло за идеята за фестивала Промс и неговия ранен успех. 

Исках да пресъздам чувството за динамика, развитие, пулс през цялото произведение. Все пак, в последния век човечеството е претърпяло най-динамичното развитие, използвах го като мотивация. Заглавието също включва и два от основните елементи в индустриализацията, които имат в най-общ смисъл еквиваленти  в оркестровите инструменти - дърво и метал. Тези два звукови свята са постоянно в разговор по време на пиесата - от дървените маримби в самото начало до медните „светкавици” на тромпетите и тромбоните по-късно. Музикалният материал е съставен от нотни клетки, някои от които са музикалният еквивалент или криптограма на името на сър Хенри и неговия прякор. Този метод на музикална криптограма има дълга традиция в класическата музика - от фугите на Бах, където той използва темата BACH (си бемол - ла – до - си бекар), за да изпише презимето си, до разпознаваемия мотив  DEsCH (ре - ми бемол – до – си) на Шостакович.”

Не пропускайте да чуете премиерата на произведението "Дърво и стомана" от Добринка Табакова на 25 септември от 19.00 часа в зала "България" !

Концертът ще се излъчва директно по програма "Христо Ботев" от 19.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09

Симфоничният оркестър на БНР ще гостува на "Мартенски музикални дни" през 2021 г.

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще вземе участие в 60-тото юбилейно издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в гр. Русе, който се предвижда да се проведе от 12 до 28 март 2021 г.   Международният фестивал “Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и престижни фестивали у нас. Всяка година..

публикувано на 07.12.20 в 11:28

БНР отлага концертите си през декември

Уважаема публика,  Поради Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 21.12.2020 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертите на музикалните състави на Българското национално радио през декември се отлагат.  Закупените билети за концертите "Вечните български..

публикувано на 26.11.20 в 15:39