Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи авторски албум „String Paths”, издаден от  ECM Records, е номиниран за наградата „Грами“ в категорията „Най-добър класически албум“. Тя е резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 г.

 Година след световната премиера, пиесата „Timber & Steel”  („Дърво и стомана”) от Добринка Табакова ще бъде изпълнена за първи път в България. „ Произведението е поръчано от Би Би Си по случай 150 години от раждането на сър Хенри Ууд, съоснователя на емблематичния и най-голям класически фестивал в Англия - Промс. Премиерата се състоя на 30 август 2019 г. по време на фестивала Промс в изпълнение на Концертния оркестър на Би Би Си и диригента Брамуел Тоуви.” – споделя Добринка Табакова – „ Заглавието включва прякора, с който оркестрантите са се обръщали към сър Хенри - Тимбър (дървесина, от презимето му Ууд, означаващо дърво). Докато събирах материали за поръчката, си представях какво ли би помислил сър Хенри за света, в който живеем днес, в сравнение с Англия през 1869-та, когато той се е родил? Една мисъл не ме напускаше и това беше индустриализацията, която е била в разгара си в края на 19-ти век. Машините са заменили човешкия труд, хората са имали повече време, включително за културни мероприятия, което несъмнено е допринесло за идеята за фестивала Промс и неговия ранен успех. 

Исках да пресъздам чувството за динамика, развитие, пулс през цялото произведение. Все пак, в последния век човечеството е претърпяло най-динамичното развитие, използвах го като мотивация. Заглавието също включва и два от основните елементи в индустриализацията, които имат в най-общ смисъл еквиваленти  в оркестровите инструменти - дърво и метал. Тези два звукови свята са постоянно в разговор по време на пиесата - от дървените маримби в самото начало до медните „светкавици” на тромпетите и тромбоните по-късно. Музикалният материал е съставен от нотни клетки, някои от които са музикалният еквивалент или криптограма на името на сър Хенри и неговия прякор. Този метод на музикална криптограма има дълга традиция в класическата музика - от фугите на Бах, където той използва темата BACH (си бемол - ла – до - си бекар), за да изпише презимето си, до разпознаваемия мотив  DEsCH (ре - ми бемол – до – си) на Шостакович.”

Не пропускайте да чуете премиерата на произведението "Дърво и стомана" от Добринка Табакова на 25 септември от 19.00 часа в зала "България" !

Концертът ще се излъчва директно по програма "Христо Ботев" от 19.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

обновено на 02.10.20 в 11:19

13-годишният пианист Ивайло Василев - сред наградените деца от „Концертино Прага 2020“

„Концертино Прага“ е фестивалът, който всяка година дава път на млади музиканти към професионалната им реализация. Конкурсът на името на Антонин Дворжак се организира от Чешкото радио и събира записи на деца от цял Свят. Тази година записите на 13- годишния Ивайло Василев се откроиха сред повече от 50 кандидати и младият пианист, ученик на..

публикувано на 02.10.20 в 11:13

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

    Н овото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020  г. в София Лайф клуб с програма,  посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев . Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат..

публикувано на 25.09.20 в 21:35