Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ на 17 юни

| обновено на 28.05.21 в 12:22

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев (гъдулка), Петър Миланов (тамбура и китара) и Нели Андреева (вокал).

Пейо Пеев

Пейо Пеев е дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и много др. Изявява се и с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония. Реализирал е много записи не само с Оркестъра, но и като солов изпълнител. Познат е и като аранжор и композитор.

Петър Миланов

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Партнирал е на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

Нели Андреева

В концерта ще чуете и невероятните изпълнения на Нели Андреева. Повече от 20 години тя е първа солистка на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", където е изпълнила някои от най-значимите и предизвикателни песни в българската певческа традиция. Тя печели международно признание с песента "Малка Мома", която изпълнява заедно с хора на ансамбъла под диригентството на Георги Генов. През годините песента ѝ носи вълнуващи колаборации с големи имена като Шай Маестро, Джос Стоун, Звездан Ружич и др. Освен фолклор, изпълнява и поп музика. Има издадени 8 албума, два от които съчетават глас и китара с композитора Николай Пеев. През 2014 г. Нели създава хор „Нуша“, част от нейното вокално студио за млади амбициозни певици. Под нейно диригентство хорът издава два албума и се радва на турнета в Европа и Япония. 

Не пропускайте концерта „Музика в портрети“ на 17 юни от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

Закупените билети за отменените дати ще важат без презаверка за новата.

БНР си запазва правото на промени в програмите в случай на извънредни обстоятелства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на своята вярна публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47