Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ на 17 юни

| обновено на 28.05.21 в 12:22

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев (гъдулка), Петър Миланов (тамбура и китара) и Нели Андреева (вокал).

Пейо Пеев

Пейо Пеев е дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и много др. Изявява се и с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония. Реализирал е много записи не само с Оркестъра, но и като солов изпълнител. Познат е и като аранжор и композитор.

Петър Миланов

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Партнирал е на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

Нели Андреева

В концерта ще чуете и невероятните изпълнения на Нели Андреева. Повече от 20 години тя е първа солистка на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", където е изпълнила някои от най-значимите и предизвикателни песни в българската певческа традиция. Тя печели международно признание с песента "Малка Мома", която изпълнява заедно с хора на ансамбъла под диригентството на Георги Генов. През годините песента ѝ носи вълнуващи колаборации с големи имена като Шай Маестро, Джос Стоун, Звездан Ружич и др. Освен фолклор, изпълнява и поп музика. Има издадени 8 албума, два от които съчетават глас и китара с композитора Николай Пеев. През 2014 г. Нели създава хор „Нуша“, част от нейното вокално студио за млади амбициозни певици. Под нейно диригентство хорът издава два албума и се радва на турнета в Европа и Япония. 

Не пропускайте концерта „Музика в портрети“ на 17 юни от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

Закупените билети за отменените дати ще важат без презаверка за новата.

БНР си запазва правото на промени в програмите в случай на извънредни обстоятелства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт на радиоконкурса за нови български поп и рок песни „Пролет 2021“

Скъпи почитатели на новата българска поп и рок музика! Елате и споделете с нас галаконцерта на 52-рото издание на Конкурса за нова поп и рок песен "Пролет 2021". Ще чуете атрактивни групи и изпълнители и новите им музикални предложения.   На 28 юли , сряда, ще бъдат връчени наградите на тазгодишните победители в конкурса. Кои са те ще стане..

обновено на 21.07.21 в 16:39
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 05.07.21 в 16:01

Концерт на Смесения хор на БНР

След успешния си концерт в Първо студио с католически меси от славянски композитори, Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще зарадва своите почитатели с концерт в Католическата катедрала "Св. Йосиф" на 1 юли от 19.00 часа. Концерта ще открие Миса Бревис в Ре , оп.63 от Бенджамин Бритън в..

публикувано на 25.06.21 в 15:20

"Москва-Черьомушки" - за първи път в България

На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно закрива сезона си. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли оперетата " Москва-Черьомушки" и "Хамлет". "Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме..

публикувано на 22.06.21 в 15:42

Съвременната музика - какво е това?

Във втория епизод на подкаста "Класически въпрос" Марк Кадин и Михаил Митев обсъждат съвременната класическа музика, какви са процесите и каква е ситуацията в днешния ден.  Какво е това - дисонанси, какофония? Или път към бъдещето?  Чуйте епизод 2, за да научите: ❎ Вярно ли е, че съвременната музика е много трудна за разбиране? ❎ Защо..

публикувано на 22.06.21 в 14:34