Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ на 17 юни

| обновено на 01.03.21 в 13:10

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев (гъдулка), Петър Миланов (тамбура и китара) и Нели Андреева (вокал).

Пейо Пеев е дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и много др. Изявява се и с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония. Реализирал е много записи не само с Оркестъра, но и като солов изпълнител. Познат е и като аранжор и композитор.

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Партнирал е на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

В концерта ще чуете и невероятните изпълнения на Нели Андреева. Повече от 20 години тя е първа солистка на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", където е изпълнила някои от най-значимите и предизвикателни песни в българската певческа традиция. Тя печели международно признание с песента "Малка Мома", която изпълнява заедно с хора на ансамбъла под диригентството на Георги Генов. През годините песента ѝ носи вълнуващи колаборации с големи имена като Шай Маестро, Джос Стоун, Звездан Ружич и др. Освен фолклор, изпълнява и поп музика. Има издадени 8 албума, два от които съчетават глас и китара с композитора Николай Пеев. През 2014 г. Нели създава хор „Нуша“, част от нейното вокално студио за млади амбициозни певици. Под нейно диригентство хорът издава два албума и се радва на турнета в Европа и Япония. 

Не пропускайте концерта „Музика в портрети“ на 17 юни от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

Закупените билети за отменените дати ще важат без презаверка за новата.

БНР си запазва правото на промени в програмите, в случай на извънредни обстоятелства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „ Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин –  бих го сравнил с мощен..

публикувано на 25.01.21 в 12:47

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09

Симфоничният оркестър на БНР ще гостува на "Мартенски музикални дни" през 2021 г.

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще вземе участие в 60-тото юбилейно издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в гр. Русе, който се предвижда да се проведе от 12 до 28 март 2021 г.   Международният фестивал “Мартенски музикални дни“ е един от най-старите и престижни фестивали у нас. Всяка година..

публикувано на 07.12.20 в 11:28