Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин – бих го сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим за всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма“.  

Публиката я очаква селекция от брилянтни оркестрови творби – „солов концерт на оркестъра“. Ще го открие великолепната Рапсодия на Веселин Стоянов, след нея ще прозвучи Рапсодия за кларинет и оркестър на Клод Дебюси, в която солист ще бъде един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. За първи път в България ще прозвучи Унгарска рапсодия №14 на Ференц Лист. Ще чуете и колоритната Румънска рапсодия №1 от Джордже Енескуе - едно от най-известните му произведения. Финалните акорди в програмата ще постави Рапсодия „Вардар“ – най-популярната творба на Панчо Владигеров и едно от най-изпълняваните му произведения у нас и в чужбина. Чрез глобалния медиен алианс Еврорадио, концертът на Радиооркестъра ще достигне до многобройна аудитория по целия свят. Милиони слушатели, сред които и хиляди наши сънародници, ще чуят велики творби на български класици. 

На 26 февруари Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представи друга впечатляваща програма. За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли „Москва-Черьомушки“ и „Хамлет“, а Симфония концертанте за виолончело и оркестър от Сергей Прокофиев ще изпълни блестящият солист Александър Сомов.

Повече информация за предстоящите ни събития може да намерите в сайта https://bnr.bg/music или във Фейсбук страницата ни: 

https://www.facebook.com/SymphonyOchestraBNR/ 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи записи на Мария Стефанова с Оркестъра за народна музика на БНР

Тази седмица младата добруджанска певица Мария Стефанова направи първите си записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. „За всеки изпълнител да направи записи точно с този оркестър е огромна мечта от най-ранна възраст. Както знаете, ние се занимаваме от много малки с музика и знаем за този оркестър от деца. Самата..

публикувано на 18.02.21 в 18:05

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

„Музика в портрети“ на 11 февруари

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 12.01.21 в 17:17

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52

Отменен концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 31.01.2021 г. вкл., Ви уведомяваме, че концертът на 15 януари от 19:00 ч. в зала „България“ на Симфоничния оркестър на Българското национално радио се отлага за..

публикувано на 30.12.20 в 13:09