Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин – бих го сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим за всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма“.  

Публиката я очаква селекция от брилянтни оркестрови творби – „солов концерт на оркестъра“. Ще го открие великолепната Рапсодия на Веселин Стоянов, след нея ще прозвучи Рапсодия за кларинет и оркестър на Клод Дебюси, в която солист ще бъде един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. За първи път в България ще прозвучи Унгарска рапсодия №14 на Ференц Лист. Ще чуете и колоритната Румънска рапсодия №1 от Джордже Енескуе - едно от най-известните му произведения. Финалните акорди в програмата ще постави Рапсодия „Вардар“ – най-популярната творба на Панчо Владигеров и едно от най-изпълняваните му произведения у нас и в чужбина. Чрез глобалния медиен алианс Еврорадио, концертът на Радиооркестъра ще достигне до многобройна аудитория по целия свят. Милиони слушатели, сред които и хиляди наши сънародници, ще чуят велики творби на български класици. 

На 26 февруари Симфоничният оркестър на БНР с маестро Марк Кадин ще представи друга впечатляваща програма. За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли „Москва-Черьомушки“ и „Хамлет“, а Симфония концертанте за виолончело и оркестър от Сергей Прокофиев ще изпълни блестящият солист Александър Сомов.

Повече информация за предстоящите ни събития може да намерите в сайта https://bnr.bg/music или във Фейсбук страницата ни: 

https://www.facebook.com/SymphonyOchestraBNR/ 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Вокална група

Вокална група „Радиодеца“ с участие в международен онлайн фестивал

Вокална група „Радиодеца“ се представи в Международния онлайн фестивал на изкуството и науката „Сент Дени“, Франция. Фестивалът се проведе от 18 до 23 Април 2021 г. и в програмата взеха участие седем държави от цял свят , като тази година избраните деца бяха от Финландия, САЩ, Индия, Испания, Казахстан, България и Франция. Те имаха възможност..

публикувано на 26.04.21 в 14:04

Гласуването в конкурса "Пролет" е временно преустановено

Драги слушатели на програмите на Българското национално радио! Скъпи почитатели на българската поп и рок музика! Уважаеми български творци! Благодаря за Вашия активен интерес към един от най-старите конкурси за българска поп и рок музика „Пролет“. Тази година БНР получи 106 изпълнения на изключително талантливи утвърдени и млади..

публикувано на 22.04.21 в 14:01
Среща с Деди Йожи

Среща с Деди Йожи

Концертът на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев на 20 май представя музика на Йосиф Цанков. „Среща с Деди Йожи” е проект на неговия внук, един от най-атрактивните съвременни джаз музиканти и виртуозен тромбонист Велислав Стоянов , който ще бъде и солист в концерта. Йосиф Цанков е автор на над 500 музикални произведения. Негови песни..

публикувано на 15.04.21 в 14:28
14 май - Радиооркестърът и Рафаел Агире

Радиосимфониците ще ви пренесат в Испания

В концерта „Испания“  Симфоничният оркестър на БНР  под диригентството на  Марк Кадин  ще представи една от най-цветните си програми. На 14 май ще прозвучи необикновена селекция от разкошни музикални картини на забележителни испански и европейски класици. Концертът ще започне с рапсодия за оркестър „Испания“ на Еманюел Шабрие – произведение, което..

публикувано на 15.04.21 в 11:51

Симфоничният оркестър на БНР анонсира следващите си концерти

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завръща на сцената на зала „България“ с една от най-ярките програми в сезона си. Концертът „Испания“ е селекция от разкошни музикални картини на испански и европейски композитори. Специалният гост на вечерта ще бъде испанецът Рафаел Агире . Един от най-добрите китаристи в света, той..

публикувано на 12.04.21 в 10:11