Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 14 май от 19 часа в зала "България"

Радиосимфониците ще ви пренесат в Испания

Духът на Испания ще завладее зала "България"

| обновено на 11.05.21 в 17:22
Симфоничният оркестър на БНР

В концерта „Испания“ Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин ще представи една от най-цветните си програми. На 14 май ще прозвучи необикновена селекция от разкошни музикални картини на забележителни испански и европейски класици.

Концертът ще започне с рапсодия за оркестър „Испания“ на Еманюел Шабрие – произведение, което го прави известен и проправя пътя към френския модернизъм. 

Солист в концертната вечер ще бъде един от най-популярните китаристи в света, испанецът Рафаел Агире

Рафаел Агире

В първото си гостуване в България, той ще изпълни знаменития концерт Аранхуес на испанския композитор Хоакин Родриго, което най-известното му произведение. Дебютът му на Фестивала Вербие в Швейцария именно с това произведение и камерния оркестър на Вербие е излъчено по medici.tv и е най-гледаното видео на тяхната Фейсбук страница с повече от 3 милиона гледания за 12 месеца. 

Спечелването на 13 Първи награди от най-престижни международни конкурси за класическа китара бележи началото на блестящата му кариера. Днес, Рафаел Агире е международно признат музикант, който притежава неповторимо виртуозно майсторство, богат и разнообразен репертоар. 

Радиосимфониците ще изпълнят и Испанско капричио на Римски-Корсаков – творба с блестяща оркестрация, с която руският майстор превъзхожда самия себе си. След премиерата Чайковски бил толкова впечатлен, че предложил в следващото му изпълнение да свири на кастанети. 

Програмата ще завърши със Сюита №2 от балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя. Премиерата му има огромен успех, а костюмите и декорите са направени от гениалния Пабло Пикасо. Де Файя създава сюити от музиката към балета, които и до днес са в репертоара на водещите световни оркестри. 

14 май - Радиооркестърът и Рафаел Агире

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и онлайн в мрежата на EVENTIM.

Повече информация за събитието ще намерите тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт на радиоконкурса за нови български поп и рок песни „Пролет 2021“

Скъпи почитатели на новата българска поп и рок музика! Елате и споделете с нас галаконцерта на 52-рото издание на Конкурса за нова поп и рок песен "Пролет 2021". Ще чуете атрактивни групи и изпълнители и новите им музикални предложения.   На 28 юли , сряда, ще бъдат връчени наградите на тазгодишните победители в конкурса. Кои са те ще стане..

обновено на 21.07.21 в 16:39
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 05.07.21 в 16:01

Концерт на Смесения хор на БНР

След успешния си концерт в Първо студио с католически меси от славянски композитори, Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще зарадва своите почитатели с концерт в Католическата катедрала "Св. Йосиф" на 1 юли от 19.00 часа. Концерта ще открие Миса Бревис в Ре , оп.63 от Бенджамин Бритън в..

публикувано на 25.06.21 в 15:20

"Москва-Черьомушки" - за първи път в България

На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно закрива сезона си. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли оперетата " Москва-Черьомушки" и "Хамлет". "Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме..

публикувано на 22.06.21 в 15:42

Съвременната музика - какво е това?

Във втория епизод на подкаста "Класически въпрос" Марк Кадин и Михаил Митев обсъждат съвременната класическа музика, какви са процесите и каква е ситуацията в днешния ден.  Какво е това - дисонанси, какофония? Или път към бъдещето?  Чуйте епизод 2, за да научите: ❎ Вярно ли е, че съвременната музика е много трудна за разбиране? ❎ Защо..

публикувано на 22.06.21 в 14:34