Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вокална група „Радиодеца“ с участие в международен онлайн фестивал

Във фестивала участваха 7 държави от цял свят, сред които и България

Вокална група "Радиодеца"

Вокална група „Радиодецасе представи в Международния онлайн фестивал на изкуството и науката „Сент Дени“, Франция.

Фестивалът се проведе от 18 до 23 Април 2021 г. и в програмата взеха участие седем държави от цял свят, като тази година избраните деца бяха от Финландия, САЩ, Индия, Испания, Казахстан, България и Франция. Те имаха възможност да се представят със своите артистични изпълнения, да участват в научни конференции, онлайн диалози, игри и културен обмен. 

14-тото издание на фестивала по традиция се организира изцяло от ученици на училището „Сент Дени“ в град Льош. Идеята е деца и младежи от цял свят да представят своите умения от изкуството и науката, да запознаят участниците с културата на своята държава и да обменят опит, общувайки помежду си. Фестивалът е номиниран от френското правителство за престижната награда „Карл Велики“ на Европейския парламент за принос в развитието на младежта.

Досега участията на вокална група „Радиодеца“ във фестивала се свързваха с множество концерти в приказния град Льош. Тази година, във връзка с епидемичната обстановка, фестивалът на изкуството и науката се проведе изцяло онлайн, като по този начин децата намериха забавен и адаптивен начин да го реализират отново. Вокална група „Радиодеца“ се представи с:

Видеоматериалът на „Радиодеца“ прoследява репетиционния процес на състава по време на кризата с Ковид-19, а диригентът на групата Илина Тодорова разказва за работата им в епидемична обстановка. Децата представиха и две свои песни. Едната от тях е най-новото им изпълнение на песента по фолклорни мотиви „Пойдох на пазар“ в аранжимент на Валери Костов и със специалното участие на Теодосий Спасов. 

Представянето на вокална група „Радиодеца“ в Международния фестивал за изкуство и наука можете да проследите на Фейсбук страницата на състава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт на радиоконкурса за нови български поп и рок песни „Пролет 2021“

Скъпи почитатели на новата българска поп и рок музика! Елате и споделете с нас галаконцерта на 52-рото издание на Конкурса за нова поп и рок песен "Пролет 2021". Ще чуете атрактивни групи и изпълнители и новите им музикални предложения.   На 28 юли , сряда, ще бъдат връчени наградите на тазгодишните победители в конкурса. Кои са те ще стане..

обновено на 21.07.21 в 16:39
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 05.07.21 в 16:01

Концерт на Смесения хор на БНР

След успешния си концерт в Първо студио с католически меси от славянски композитори, Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще зарадва своите почитатели с концерт в Католическата катедрала "Св. Йосиф" на 1 юли от 19.00 часа. Концерта ще открие Миса Бревис в Ре , оп.63 от Бенджамин Бритън в..

публикувано на 25.06.21 в 15:20

"Москва-Черьомушки" - за първи път в България

На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно закрива сезона си. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли оперетата " Москва-Черьомушки" и "Хамлет". "Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме..

публикувано на 22.06.21 в 15:42

Съвременната музика - какво е това?

Във втория епизод на подкаста "Класически въпрос" Марк Кадин и Михаил Митев обсъждат съвременната класическа музика, какви са процесите и каква е ситуацията в днешния ден.  Какво е това - дисонанси, какофония? Или път към бъдещето?  Чуйте епизод 2, за да научите: ❎ Вярно ли е, че съвременната музика е много трудна за разбиране? ❎ Защо..

публикувано на 22.06.21 в 14:34