Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14 май 2021 г. от 19 часа в зала "България"

Номинираният за "Грами" испанската звезда Рафаел Агире в концерта на Радиооркестъра

„Неговото свирене е благодат“

Той покорява публиката с фантастичното си музициране и артистична харизма. Наричат го последовател на традициите на великата испанска школа, а свиренето му – „благодат“ („Echo“ / Германия). Днес Рафаел Агире е един от най-добрите съвременни китаристи.

На 14 май музикантът за първи път идва в България за участието си в грандиозната програма „Испания“ - дългоочакваният концерт, с който Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя сезон в зала „България“.

Рафаел Агире се увлича по китарата от детските си години. От 8-годишен започва да се занимава професионално с нея в Консерваторията в Малага. Още на 16 заявява себе си като обещаващ млад музикант. По същото време получава стипендии от Правителството на Испания и Немския фонд „Хумболдт“ и продължава обучението си в Консерваторията в Дюселдорф при знаменития Хоакин Клерч. Началото на неговата блестяща кариера е отбелязано с покоряването на повече от 13 международни топ конкурса. Днес Агире си сътрудничи с водещи симфонични оркестри, записва за Warner Classics и Naxos, свири в най-престижни концертни зали като Карнеги Хол, Концертгебау, Филхармонията на Елба, Концертхаус Виена, Сеул Арт Център и много други.

Агире е виртуоз с феноменална техника и невероятна интерпретация. Критиците не спират да се възхищават на особения му маниер на звукоизвличане – непринуден и в същото време медитативен, благодарение на което неговият прочит на китарната класика е поновому дълбок и завладяващ. Самият Рафаел Агире казва в интервю: „Не забравяйте, че музиката е по-важна от китарата и мислете нестандартно“.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), в мрежата на EVENTIM, както и на място в зала България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47