Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 14 май 2021 г. от 19 часа в зала "България"

Номинираният за "Грами" испанската звезда Рафаел Агире в концерта на Радиооркестъра

„Неговото свирене е благодат“

Той покорява публиката с фантастичното си музициране и артистична харизма. Наричат го последовател на традициите на великата испанска школа, а свиренето му – „благодат“ („Echo“ / Германия). Днес Рафаел Агире е един от най-добрите съвременни китаристи.

На 14 май музикантът за първи път идва в България за участието си в грандиозната програма „Испания“ - дългоочакваният концерт, с който Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя сезон в зала „България“.

Рафаел Агире се увлича по китарата от детските си години. От 8-годишен започва да се занимава професионално с нея в Консерваторията в Малага. Още на 16 заявява себе си като обещаващ млад музикант. По същото време получава стипендии от Правителството на Испания и Немския фонд „Хумболдт“ и продължава обучението си в Консерваторията в Дюселдорф при знаменития Хоакин Клерч. Началото на неговата блестяща кариера е отбелязано с покоряването на повече от 13 международни топ конкурса. Днес Агире си сътрудничи с водещи симфонични оркестри, записва за Warner Classics и Naxos, свири в най-престижни концертни зали като Карнеги Хол, Концертгебау, Филхармонията на Елба, Концертхаус Виена, Сеул Арт Център и много други.

Агире е виртуоз с феноменална техника и невероятна интерпретация. Критиците не спират да се възхищават на особения му маниер на звукоизвличане – непринуден и в същото време медитативен, благодарение на което неговият прочит на китарната класика е поновому дълбок и завладяващ. Самият Рафаел Агире казва в интервю: „Не забравяйте, че музиката е по-важна от китарата и мислете нестандартно“.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), в мрежата на EVENTIM, както и на място в зала България.ВИЖТЕ ОЩЕ

Католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова кани почитателите на хоровото изкуство на специален концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Програмата включва премиерни изпълнения на католически меси от славянски композитори. Ще прозвучи Меса „Свети Дух“ на руския композитор Александър..

публикувано на 11.06.21 в 13:37

БНР с нов подкаст - "Класически въпрос" за класическа музика

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос". Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът на Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор.  Какво и как..

публикувано на 10.06.21 в 14:38

Блясъкът на "Рапсодии" - Радиооркестърът представя една от най-цветните си програми

Концертът вече е избран за международно излъчване от глобалния медиен алианс ЕВРОРАДИО.   Още не стихват възторжените отзиви от майския концерт „Испания“, а Радиооркестърът с главен диригент Марк Кадин вече представят нова впечатляваща програма. На 18 юни публиката я очакват „Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Глобалният..

публикувано на 04.06.21 в 16:09

100 години разказани с музика

Възможно ли е с върха на диригентската палка да се разкажат 100 години музика? Да, ако палката е в ръцете на маестро Димитър Христов и ако събитието е посветено на стогодишнината от рождението на Коста Колев. Трудно се описва подобен концерт. Емоции, спомени, съпреживявания, прекрасна музика, нестихващи аплаузи. Това са само контурите на..

публикувано на 03.06.21 в 11:56
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 28.05.21 в 12:22