Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците представят "Руската зима"

Симфоничен оркестър на БНР с диригент Марк Кадин
Снимка: Ани Петрова, БНР

Един от най-обичаните български пианисти Людмил Ангелов ще гостува като солист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в първите дни на новата година. На 21 януари в зала  "България" той ще изпълни рядко звучащия у нас Четвърти концерт на Рахманинов. Радиосимфониците под диригентството на маестро Марк Кадин ще представят и "Патетична” симфония на Чайковски.

маестро Марк Кадин

Програмата  "Руската зима“ включва творби на Чайковски и Рахманинов, двамата най-известни руски композитори. Съдбите им са неразривно свързани една с друга, а влиянието върху световната култура е колосално. Все още има спорове за това каква е тайната на невероятната им популярност, защо музиката им е разбираема и близка за всички без изключение – както за професионалисти, така и за любители. Това са безупречно красиви мелодии и пределен емоционален  "руски“ стил. Но преди всичко, това е удивителна искреност – качество, което двамата композитори поставят над всичко в изкуството.

Людмил Ангелов, пиано

Четвъртият и последен клавирен концерт на Рахманинов е едно от най-необичайните му произведения, "мост“ към по-късните му шедьоври. Самият Рахманинов много трепетно се отнасял към тази творба, неколкократно я преправял и често я свирил в последните години от живота си. Днес Четвъртият концерт е част от репертоара на водещи световни пианисти, но рядко е изпълняван в България. Симфоничният оркестър на БНР за първи път ще го представи с изключителния Людмил Ангелов. Руската тема ще продължи Шестата симфония „Патетична“ на Пьотр Илич Чайковски. Наричали са я „пророческа“, а Чайковски споделял, че в нея е вложил цялата си душа. За съжаление, най-известната му симфония става негов последен шедьовър, девет дни след премиерата ѝ композиторът умира. 

Билетите за концерта "Руската зима“ на Симфоничния оркестър на БНР са в продажба онлайн в системата на EVENTIM.BG, на касите на зала "България" и в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" № 4). За ученици, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на своята вярна публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47