Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С "Нова европейска музика" открива новия си сезон Биг бендът на БНР

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев открива 62-ия си сезон с концерт от поредицата „Нова европейска музика“ на20 октомври,от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Солист ще бъде младият немски саксофонист, композитор, аранжор и блестящ импровизатор Тобиас Хофман.

Почитателите на съвременния джаз ще имат удоволствието да чуят неговата впечатляваща и многократно награждавана авторска музика, аранжирана специално за Биг бенда на БНР.

Тобиас Хофман е търсен и предпочитан от водещи европейски и световни джаз оркестри и формации като инструменталист, импровизатор провокативен съвременен композитор и аранжор. Работил е с Виенския джаз оркестър Spittelberg, Хамбургския Биг бенд (NDR Big Band), Кьолнския джаз оркестър (Subway Jazz Orchestra), Биг бенда на Словенското радио (Big Band RTV). Свирил е с музиканти като Боб Минцър, Джо Гаярдо, Александър фон Шлипенбах, Паул Кун, Бени Голсън. На 20 октомври Хофман ще бъде на една сцена с неподражаемия Биг бенд на БНР.

Композициите му имат престижни отличия от авторитетни международни конкурси и форуми за джаз като Международен европейски музикален фестивал в Нерпелт, Белгия и „Euroregio Big Band Contest 2013“ в Енсхеде, Холандия. Пиесата „Тобиас Хофман Нонет“ е отличена с Първа награда в категория „Бенд“ на Международния онлайн конкурс „MadeinNewYorkJazzCompetition 2019“ от първокласното жури Лени Уайт, Ренди Брейкър и Майк Стърн.

Първият концерт от новия сезон на Биг бенда на БНР с участието на виртуозния Тобиас Хофман е само началото на новата вълнуваща и силно интригуваща програма в репертоара на оркестъра, чиято амбиция е да представя най-доброто от многообразието на съвременната джаз музика.

Билетите за концерта на 20 октомври са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт - 70 години Смесен хор на БНР

На 23 ноември от 19 часа Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова  чества своите  70 години и ще изнесе самостоятелен концерт в залата на Централния военен клуб в София . В програмата са включени произведения от български композитори - Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги..

публикувано на 11.11.22 в 15:11

Радиосимфониците и Константин Илиевски

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи една от най-популярните и често записвани симфонии на Густав Малер - Симфония №5. За много изследователи Петата симфония оставя усещане за своеобразен кръстопът. Композиторът, който вече не може да следва старите пътища, намира в него нови. Именно с тази..

публикувано на 10.11.22 в 18:07

БНР обявява онлайн прослушване за талантливи деца

Българското национално радио обявява онлайн прослушване за солисти и камерни състави, които да бъдат допуснати до звукозаписи в Първо студио на БНР за участие в международния конкурс „Концертино Прага 2023“. Всяка година продуцентите от „Музикална продукция и състави“ дават възможност на избрани таланти да реализират безплатно свои професионални..

публикувано на 07.11.22 в 16:18

"Джаз в Първо студио" с Даниела Белчева

Даниела Белчева е ново, необикновено, различно явление в съвременния български джаз, една от малкото дами, които създават своята музика и текстове - чувствени, емоционални, нежни, въздействащи, елегантни, спонтанни, многолики.Тя често повтаря, че музикантите, с които работи са нейни съавтори и това е факт. Като блестящи аранжори и импровизатори те..

публикувано на 03.11.22 в 14:54

Авторски концерт на Радослав Славчев "Riverman"

На 17 ноември от 19.00 часа в Първо студио на БНР Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще представи авторска музика на един от най-атрактивните бас китаристи у нас Радослав Славчев „Riverman“. Разнообразието от стилове, в които се развива той дава отпечатък върху творчеството му и го отвежда към създаването на деветте авторски..

публикувано на 01.11.22 в 10:26