Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Победител в престижния международен конкурс „Концертино Прага 2022“ е младата българска цигуларка Диана Чаушева

Снимка: Petra Hajská - Concertino Praga

         През септември 2022 се проведе 56-тото издание на международния конкурс „Концертино Прага“, Чехия.  Деца от цял свят подадоха своите звукозаписи за участие в категория солово изпълнение, а всяка година, по традиция Българското национално радио продуцира записите на талантливи деца от България, които изпраща за участие в конкурса.

  Една от мисиите на Музикална продукция и състави на  Българското национално радио  е да се грижи за обогатяването на фонда на радиото с нова българска музика, а също така, да дава възможност за реализирането на музикални звукозаписи на талантливи изпълнители. В Първо студио на БНР записват едни от най-изявените български композитори, солисти и диригенти. А всяка година продуцентите от Музикална продукция дават шанса на даровити деца, да направят своите професионални звукозаписи в него и по този начин да помогнат тяхното израстване като музиканти и да съхранят таланта и труда на децата във времето.  БНР има дългогодишни отношения с организирания от Чешкото радио конкурс и фестивал „Концертино Прага“ и през годините, звукозаписите, направени и изпратени от БНР нареждат българските таланти на сцената на Южнобохемския фестивал и сред финалистите на престижния конкурс.

   „Концертино Прага“ се провежда в два кръга. През 2022 беше обявена една солова категория за различни инструменти, като в първи кръг жури от изтъкнати музиканти прослушва анонимните записи на деца от цял сят и определя 4 изпълнения, които да продължат на финал. Условията на конкурса са децата да изпратят звукозаписи на няколко различни жанрови пиеси с времетраене от 20 до 30 минути, като едно от важните изисквания в конкурса е всяко произведение да бъде записано наведнъж, без право на монтаж. Четирите деца, избрани от журито на първи кръг заминават за втори тур в Прага, където да покажат своите умения и талант на живо пред публика и да изпълнят един цял концерт с оркестъра на Чешкото радио, за да се преборят за голямата награда. Тази година журито е прослушало 38 записа от страни като Австрия, Германия, Италия, Полша, Япония, Украйна и други, а двама от четирите финалисти са от България. 

  14 годишната Диана Чаушева - цигулка и 16 годишният Виктор Вичев - пиано, не само се наредиха сред финалистите на чешкия конкурс, но Диана Чаушева показа, че първата награда не ѝ е достатъчна и се прибра в България с цели четири отличия. Тя грабна Първата награда, наградата на Чешкото радио за звукозапис, наградата на публиката и награда на „EMCY“ за млади изпълнители. Младия пианист Виктор Вичев също получи почетен диплом първа степен, като финалист на конкурса. Това е голямо постижение за българските деца, които доказват, че са достойни за световните сцени. Те са изявени млади таланти с многобройни награди от престижни конкурси. 


Диана Чаушева на 6-годишна възраст започва да учи цигулка в класа на г-жа Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“- гр.София. Някои от последните ѝ награди през 2021 и 2022 година са: Четвърта награда от Международния цигулков конкурс „Piccolo Violino Magico“, Италия, Втора награда от Международния цигулков конкурс "The colors of music", Латвия, Втора награда от Международния конкурс „OPUS“ 2021, Краков, Полша, трета награда от Международния конкурс за млади цигулари “Leonid Kogan”, Брюксел, Белгия, Първа награда от Международния цигулков конкурс “Young Paganini”, Легница, Полша, Първа награда във втора възрастова група и Голямата награда на „Кантус фирмус“, Трета награда и стипендия на Министерство на културата от Международния конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители „Проф.Асен Диамандиев“- к.к. Боровец, Трета награда от„Ilona Feher International Violin Competition, Будапеща, Унгария и Стипендия на фондация „Йордан Камджалов“. Получава отличие от министъра на културата г-н Боил Банов в навечерието на 24 май през 2018г. по повод на изявата ѝ на „Срещата на върха” в София пред всички министри на държавите членки на Европейския съюз. Била е солист на Orchestra D`Archi Arrigoni, Италия, камерен оркестър Anima Musicae, Унгария, камерен оркестър „Софийски солисти“, Шуменска филхармония, камерен оркестър „Орфей“, камерата „Орфика“ към НБУ и др.


Виктор Вичев  на 6 годишна възраст започва да учи пиано. От 2016г. е в класа по пиано на  Елена Велчева  в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Някои от последните му постижения са: Втора награда на„De bach au Jazz” – Атина 2018г., Втора награда и сребърен медал „Път към славата” –  София 2019г, Първа награда от международен онлайн конкурс от серията „Великите композитори ”„ Best Bach performance” 2019, Първа награда от международен онлайн конкурс от серията „Великите композитори” – „Музиката на 18ти век” 2019г., Първа награда, Лауреат в категория  VI  „Международен клавирен конкурс” – Смедерево, Сърбия, 2019г., Първа награда  - VI Национален академичен конкурс “ Й.С.Бах и неговото съвремие” – Пловдив, 2019, Втора награда на  Национален конкурс за млади пианисти „ Стелла Ослекова” – Пловдов 2020, Втора награда от международен онлайн конкурс от серията „Best Rachmaninoff Performance” 2020. Солист е на Камерна опера Благоевград - премиера на фантазия за пиано и оркестър ”Чимароза и още нещо” от Петър Радевски и на камерен оркестър „Добрин Петков“, Пловдив.

 На международния конкурс „Концертино Прага 2022“, Диана завладя журито и публиката с изпълнението си на концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, а талантливия пианист от Пловдив Виктор Вичев изпълни Втори концерт за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Децата взеха участие и в Южнобохемския фестивал в Чехия и концертираха в различни градове от страната. 

  „Това са изключителни деца, с безспорен талант, но за които трудностите нямат значение и се борят за успехите като продължават напред във всяка ситуация. Звукозаписите, които направихме за конкурса „Концертино Прага“ в Първо студио на БНР са изключително сложни, тъй-като всичко се изпълнява наведнъж, а за едно дете изсвирването на толкова крупна програма с цел звукозапис, да се свири без грешка от начало до край е не лесна задача. Виктор и Диана в това отношение наистина показаха своето превъзходство. Имахме ограничение във времето, дори непредвидени трудности, но те записаха някои от пиесите си от първия път. Не всеки е способен на подобна концентрация и сериозност в работата, дори завършен музикант.“

 – споделя за звукозаписната работа на Диана и Виктор, Десислава Костантинова, продуцент детска музика в „Музикална продукция и състави“ БНР.

„Концертино Прага“ вече обяви двете категории за предстоящото си издание през 2023г.  - солова и камерна музика. Очаквайте скоро и подробности за предстоящото прослушване на талантливи деца за професионални звукозаписи в Първо студио на БНР на страницата ни. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Барокова музика с Дейвид Маккюн и Явор Генов

Музикалната култура на забързания ни живот в съвременен свят продължава да поддържа интереса към музиката на Бароковата епоха. Тя е винаги разпознаваема и се отличава с уникалната си грация и стил.  На 21 декември от 19.00 часа в Първо студио на БНР канадският бас Дейвид Маккюн и българският лютнист Явор Генов ще представят проект „Et..

публикувано на 06.12.22 в 17:00

Чудна коледна вечер с Милица Гладнишка и Павел Терзийски

Ч удна коледна вечер с Милица Гладнишка , Павел Терзийски, Биг бенда на Българското национално радио и диригента Антони Дончев на 11 декември от 20.00 часа в София Лайф клуб . Една от хубавите традиции на музикантите от Биг бенда е в края на всяка календарна година да събират своята публика с обичани родни певци и..

публикувано на 30.11.22 в 18:09

Коледно матине с "Радиодеца"

В очакване на най-светлия Християнски празник – Рождество Христово, малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова нямат търпение да зарадват публиката си с музика, хубави емоции, Коледно настроение и много изненади.  Те ще посрещнат празника на 17-ти декември, събота, 12:00 часа, в Първо студио на БНР. В изпълнение..

публикувано на 30.11.22 в 11:29

Гост-диригентът Мартин Георгиев представя творбата си в концерта на Радиосимфониците

Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев ще гостуват на Радиосимфониците на 9 декември от 19.00 часа в зала „България“.  Двамата млади музиканти са известни с творческата си кариера както у нас, така и по света. В концерта на 9 декември Атанас Кръстев ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Веселин Стоянов , на..

публикувано на 29.11.22 в 18:15

Концерт - 70 години Смесен хор на БНР

На 23 ноември от 19 часа Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова  чества своите  70 години и ще изнесе самостоятелен концерт в залата на Централния военен клуб в София . В програмата са включени произведения от български композитори - Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги..

публикувано на 11.11.22 в 15:11