Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР празнува 70-годишен юбилей

Съставът представя премиерно „Христос на маслиновата планина“ от Бетовен на 4 ноември в зала „България“ заедно със Симфоничния оркестър на радиото

На 4 ноември от 19.00 часа в зала „България“ Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР ще представят българска премиера на Ораторията „Христос на маслиновата планина“ от Бетовен.

Това е първото от поредицата събития, с които Смесеният хор на радиото с диригент Любомира Александрова отбелязва своя 70-годишен юбилей. В  концерта ще участва и Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова.

Единствената оратория на Бетовен е уникална творба в творчеството на композитора, един почти забравен шедьовър. Драматична музика, разказваща историята за Христовите страсти - в случая по различен и по-хуманистичен начин. Акцентът е върху духовната борба на Иисус в Гетсиманската градина, където Той приема съдбата Си - неизбежността от собствената Си смърт, за да изпълни мисията Си на земята - представена под формата на чаша, от която е трябвало да пие. Първата половина на едночастната оратория поставя фокус върху психологията на страданието на Иисус, докато той моли Бог да вземе тази чаша на скръбта от него.

В нея се редуват драматични сцени (молитва на Иисус, арии на Серафим и Петър), хорови части (хор от пазачи, дошли да арестуват Исус, хор от ангели, възхваляващи Спасителя и силата на Господ ) и ансамбли (трио Серафим (ангел), Исус и Петър).

В ролята на Иисус на сцената на зала „България“ ще видим тенорът Мартин Хощетлер, Ангелът е сопраното Ева Перчемлиева, а Петър  - баритонът Атанас Младенов. Великолепните солисти са известни със своите изяви на оперните сцени у нас и в чужбина. Диригент на вечерта ще бъде маестро Георги Димитров. 

Билети за концерта са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

За солистите:

Репертоарът на Мартин Хощетлер включва над 100 произведения на шест езика, от барока до съвремието, някои от които са Девета симфония на Бетовен, Оратория „Елиас“ и Симфония №2 „Хвалебствена песен“ от Менделсон, Симфония №8 и Das Lied von der Erde от Малер, Реквием от Чимароза, Доницети, Моцарт и Верди, Messa di gloria от Доницети и Пучини, Малка тържествена литургия (Petite messe solennelle) и Стабат Матер от Росини. Изпълнява основни роли в оперите „Фиделио“ на Бетовен, „Дон Паскуале“ и „Рита“ на Доницети, „Алеко“ на Рахманинов, както и в оперетите „Графиня Марица“ на Калман, „Веселата вдовица“ на Лехар, „Прилепът“ на Щраус и др.

Още като студентка Ева Перчемлиева прави своя дебют като Нанетта в премиерата на операта „Фалстаф“ на Верди на сцената на Държавния театър за опера и балет „А.Б. Соловяненко“ в Донецк, Украйна. По-късно изиграва ролите на Дона Анна от „Дон Жуан“ на Моцарт, Розина от „Севилският бръснар“ на Росини, Адина от „Любовен елексир“ на Доницети, Виолета Валери от операта „Травиата“ на Верди, Луси от „Телефонът“ на Меноти и др.

Лауреат е на редица международни конкурси за млади оперни певци: „Млади музикални дарования“, София, „Пълдин“, Пловдив, „Нови гласове“, София, „Розата на Евтерпа“, Карлово. Има награда на Баховото дружество за най-добро изпълнение на Бахова музика.

Атанас Младенов е солист в Софийската опера и балет, на чиято сцена пее Белкоре в „Любовен еликсир” (Доницети), Пинг в „Турандот” (Пучини), Алберт от „Вертер” (Масне), Фредерик от „Лакме” (Делиб), Зурга от „Ловци на бисери” (Бизе), Борислав в едноименната опера на Маестро Георги Атанасов, Дандини в Росиниевата „Пепеляшка”, Фигаро в „Севилският бръснар“, Онегин в „Евгений Онегин” и Княз Елецки в „Дама Пика“ (Чайковски), Родриго Маркиз Поза в „Дон Карлос“ и Жорж Жермон в „Травиата“ (Верди) и др. Участва във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, в „Тристан и Изолда” като Курвенал, и в „Парсифал” с ролята на Амфортас.

Носител е на награди от редица международни конкурси за млади оперни певци в страната и чужбина.

Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир" пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя "инструмент" – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление..." 
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смесеният хор на БНР посреща своята публика с впечатляващ концерт на 23 ноември

Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще изненада своята публика в юбилейния си 70-и сезон с впечатляваща изцяло българска програма. На 23 ноември от 19 часа в Централния военен клуб емблематичният вокален радио състав ще представи: Православни църковни песнопения от Апостол Николаев Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов,..

публикувано на 18.11.22 в 13:20

Графика на допуснатите кандидати в конкурса за артист- хорист в СХ на БНР на 4 май 2018г.

Графика на допуснатите кандидати в конкурса за артист- хорист   в СХ на БНР  на 4 май 2018г. Mецосопран 1.   Неделина Стефанова - 11.00 2.   Диляна Рачева   - 11.15 3.   Кремена Борисова   - 11.30 4.   Милена Захариева   - 11.45 5.   Ралица Анкова   - 12.00 6...

публикувано на 03.05.18 в 13:29

Конкурс за попълване състава на Смесения хор с артист-хористи - тенор и алт

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Смесения хор с артист-хористи - тенори и алт. Конкурсът ще се проведе на 4 май 2018 г. от 11 ч. в репетиционното помещение на хора - ул. "Г. С. Раковски" № 108. Кандидатите да бъдат със средно или висше музикално образование. Необходимите документи: молба и подробна..

публикувано на 02.04.18 в 12:05
Смесен хор

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за артист-хорист - тенор и бас

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за артист-хорист – тенор в Смесения хор на БНР 12 юли 2017 г. Ул.“Г.С.Раковски“108, Ет. 2, Зала №1, гр.София 1-   Димитър Огнянов Зашев – 11:00 часа 2-   Емил Иванов Захариев –   11:20 часа 3-   Марио Йорданов Пенев – 11:40 часа..

публикувано на 11.07.17 в 10:37

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за артист-хорист - сопран

Списък и ред за явяване на допуснатите кандидати до конкурса за  артист-хорист – сопран в Смесения хор на БНР 11 юли 2017 г. Ул.“Г.С.Раковски“108, Ет. 2, Зала №1, гр.София 11 часа 1.  Аделина Красимирова Галова 2.   Ветка Атанасова Петкова 3.   Гиргина Пламенова Гиргинова 4.   Красимира Костова..

публикувано на 08.07.17 в 18:15