Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

9 декември от 19.00 часа в зала "България"

Гост-диригентът Мартин Георгиев представя творбата си в концерта на Радиосимфониците

Солист Атанас Кръстев

Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев ще гостуват на Радиосимфониците на 9 декември от 19.00 часа в зала „България“. Двамата млади музиканти са известни с творческата си кариера както у нас, така и по света. В концерта на 9 декември Атанас Кръстев ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Веселин Стоянов, на когото тази година честваме 120 години от рождението. Най-често изпълняваният Концерт за виолончело сред виолончелисти и е истинско предизвикателство за всеки солист.  

Атанас Кръстев

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. По-късно специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”, Мадрид. Защитава докторска степен през 2016 г., а от 2021 г. е доцент и преподавател по виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.  

Води множество майсторски класовев България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. Често е жури на различни конкурси в страната и чужбина. 

Носител е на 16 Първи и други специални награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България, сред които: Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия), Международния конкурс „Jeunesses musicale” (Сърбия), както и Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Наградите „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно Перо“ (2022).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др. Участва в редица фестивали. От 2002 г. е част от виолончеловото трио „Cellissimo”. Артистичен директор е на Виолончеловия фестивал и академия „Челисимо”.

Представянето на произведението Симфоничен триптих №2 „Морски песни“ на диригента Мартин Георгиев прави програмата още по-атрактивна. В Триптиха са включени три „Морски песни“. Първата от тях е написана през 2011 г. по поръчка на Кралската академия за музика в Лондон, в изпълнение на Симфоничния оркестър на Кралската академия и под диригентството на самия автор. Премиерата на Втората песен е през 2016 г., в изпълнение на Варненската филхармония отново е под диригентството на автора. Третата морска песен е посветена на майка му, Нина, и ще прозвучи за първи път на този концерт. Издаването на Симфоничен триптих №1 от Мартин Георгиев на компактдиск преди години със Симфоничния оркестър на БНР е доказателство за успешната им съвместна работа. 

В концерта ще прозвучат още симфоничната фантазия „Камаринская“ от Михаил Глинка и забележителната Седма симфония на финландския композитор Жан Сибелиус

Мартин Георгиев

Мартин Георгиев учи дирижиране, композиция и ударни инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров", София при проф. Пламен Джуров, проф. Красимир Тасков, проф. Татяна Кърпарова. През 2008 г. завършва магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст. През 2013 г. защитава докторска степен по композиция в Кралската академия за музика и Университета в Лондон.

Като композитор и диригент работи със Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон, Брюкселската филхармония, Солистите на "Ковънт Гардън", Лондон, Националния оркестър на Белгия, Британския камерен оркестър (London Mozart Players), Камерния оркестър в Грьонинген (Kamerorkest van het Noorden), Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония, камерния ансамбъл "Софийски солисти". 

Дебютният му авторски албум, записан със Симфоничния оркестър на БНР, е издаден от лондонския лейбъл ICSM Records и има блестящи отзиви от международната критика на 3 континента. 

Негови композиции са изпълнявани във Великобритания, България, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Русия, Украйна, Мексико, Канада, Гърция, Италия, Израел и др.  


Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим. 


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42

"De este a oeste"

"De este a oeste"  (в превод от испански „От изток на запад“) е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI - Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор), Георги Бейков (бас), който ще се състои на  6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР .  В тяхно изпълнение ще..

публикувано на 17.11.23 в 14:03