Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 май, 19 часа, зала "България"

Виолончелистът Томас Аунер и диригентът Гергей Мадараш гостуват на Радиосимфониците

в чест на 85-годишнината на академик Георги Минчев

В програмата на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май са включени контрастни и популярни творби от творчеството на трима видни композитори – „Контрасти“ от академик Георги Минчев, представител на съвременната българска музика, която утвърждава на международната сцена, Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон, най-яркия представител на немската музикална романтика от първата половина на XIX век и Първи концерт за виолончело от Камий Сен-Санс, един от любимите представители на романтичната епоха във френската музика през втората половина на XIX век и началото на XX. 

Гергей Мадараш                           © Marco Borggreve

Своя дебют заедно с Радиосимфониците ще направи младият музикант Томас Аунер, водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц. Зад пулта ще застане унгарският гост-диригент Гергей Мадараш, в момента изпълняващ длъжността музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж, Белгия /Royal Philharmonique Orchester de Liège/.

акад. Георги Минчев

Концертът ще започне с „Контрасти“, музика за оркестър на Георги Минчев по повод неговата 85-годишнина. Акад. Георги Минчев е работил в Българското национално радио в продължение на 40 години и заемал различни длъжности: Редактор, Отговорен редактор, Зам. главен редактор, Главен редактор, основател и Музикален директор и на Музикалната продукция и състави на БНР. Носител е на Голямата награда „Сирак Скитник” на БНР за цялостен принос, на „Златен век”, на Европейската награда „Лоренцо-Великолепният” на Международната академия „Медичи” във Флоренция, носител на званието „Почетен член ” и „Почетен Сенатор на Академията”. Негови творби са изпълнявани в България, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия , Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания, Финландия.

Творбата му "Контрасти" е написана по поръчка на Симфоничния оркестър на Филхармонията в Хайделберг (Германия) през 2002, където е и премиерата ѝ под диригентството на Томас Калб, а партитурата е издадена от швейцарското издателство Bim. Изпълнена е и на откриването на фестивала „Московска есен” през ноември 2004 от Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия с диригент Марк Горенщайн, а през февруари 2008 прозвучава и в Турку (Финландия), под палката на Петри Сакари.

Чуждестранната музикална критика подчертава „...блестящото майсторство на оркестрацията, богатството на тембровите бои, пластичността на тембровите модулации и яркостта при съпоставянето. Контрасти темброви, темпови, фактурни, динамични, образни, тематични… Минчев успява по някакъв магичен и непостижим начин да изгради общата форма, като усещането за цялостност възниква и вследствие на композиционната арка – загадъчният и идещ от далеч камбанен звън в началото и в края на произведението…”. („Култура”, Москва, 11-17. 11. 2004); „…вълнуваща композиция, по-точно – блестяща… Какво трябва да направи композиторът, за да не бъде музиката му трудна за възприемане от слушателя? Рецептата на Минчев беше отлична…” (Turun Sonomat, Турку, 1. III. 2008).

Томас Аунер                                                Photos: Julia Wesely

Вечерта ще продължи с Концерт за виолончело №1 в изпълнение на изгряващата звезда Томас Аунер. Той е победител и финалист в множество международни конкурси по виолончело в Лицен, „Менделсон-Бартолди“ в Берлин, „РихардЩраус“ в Мюнхен, „Антонио Янигро“ в Пореч, Хърватия, Gradus ad Parnassum в Австрия, както и е полуфиналист в конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 2017 г. Като солист се изявява с Белгийския камерен оркестър, Оркестъра на Словашкото радио, Щутгартския оркестър, Симфониета Баден, Оркестъра на Тирана RTSH, Симфониета Дел Арте, Оркестъра на Виенския университет за музика и изкуство, ансамбъла Neue Streicher Виена и др. През 2015 г. излиза първият му компактдиск с австрийския лейбъл Gramola, а през 2023 г. последният му компактдиск “217”, издаден от SoloMusica в Мюнхен. Ето и няколко отзива в пресата за тях: „Силно емоционален…“ (списание FonoForum), „албум, на който трудно може да се устои“ (AAG), „...свири с толкова много вглъбена страст“ (Orchestergraben).

Камий Сен-Санс създава своя Концерт за виолончело № 1 в ла минор през 1872 г., когато е на 37 години и вече утвърден композитор, пианист и диригент, който изпълнява предимно собствени творби. Написва произведението за известния по онова време белгийски виолончелист, изпълнител на виола да гамба и лютиер Огюст Толбек. Премиерата е на 19 януари 1873 г. в залата на Парижката консерватория. Много композитори, в това число Шостакович и Рахманинов, считат този концерт за един от най-великите от всички виолончелови концерти.

Във втората част на концерта ще прозвучи и Симфония №4 "Италианска" от Феликс Менделсон-Бартолди.

Музикалните идеи на Менделсон за неговата Италианска симфония са вдъхновени от голямото пътуване из Европа, което композиторът предприема от 1829 до 1831 г. По това време младият Менделсон е всестранно образован и зрял композитор. Без да прекъсва композиторската си дейност по време на своето пътешествие, той насочва своите творчески търсения в областта на оркестровия звук. Писмата му през този период разкриват неговата еуфорична прегръдка към италианската култура. В едно от писмата през 1830 г. до сестра си Фани, той споменава за Италианската си симфония: „Това ще бъде най-веселото произведение, което някога съм правил, особено последната му част. Все още не съм намерил нищо за бавната част, но ще я запазя за Неапол.“ Италианската симфония изглежда постига невъзможното, улавяйки музикално блясъка на слънцето и жизнеността на виното, аромата и динамиката на ежедневието на италианците. Пропита е с усещане за пътуване и златен италиански пейзаж, живописните мелодии на симфонията ни поглъщат отвсякъде. Симфонията №4 „Италианска“ и до днес е най-популярната симфония на Менделсон.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04