Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 май, 19 часа, зала "България"

Виолончелистът Томас Аунер и диригентът Гергей Мадараш гостуват на Радиосимфониците

в чест на 85-годишнината на академик Георги Минчев

В програмата на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май са включени контрастни и популярни творби от творчеството на трима видни композитори – „Контрасти“ от академик Георги Минчев, представител на съвременната българска музика, която утвърждава на международната сцена, Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон, най-яркия представител на немската музикална романтика от първата половина на XIX век и Първи концерт за виолончело от Камий Сен-Санс, един от любимите представители на романтичната епоха във френската музика през втората половина на XIX век и началото на XX. 

Гергей Мадараш                           © Marco Borggreve

Своя дебют заедно с Радиосимфониците ще направи младият музикант Томас Аунер, водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц. Зад пулта ще застане унгарският гост-диригент Гергей Мадараш, в момента изпълняващ длъжността музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж, Белгия /Royal Philharmonique Orchester de Liège/.

акад. Георги Минчев

Концертът ще започне с „Контрасти“, музика за оркестър на Георги Минчев по повод неговата 85-годишнина. Акад. Георги Минчев е работил в Българското национално радио в продължение на 40 години и заемал различни длъжности: Редактор, Отговорен редактор, Зам. главен редактор, Главен редактор, основател и Музикален директор и на Музикалната продукция и състави на БНР. Носител е на Голямата награда „Сирак Скитник” на БНР за цялостен принос, на „Златен век”, на Европейската награда „Лоренцо-Великолепният” на Международната академия „Медичи” във Флоренция, носител на званието „Почетен член ” и „Почетен Сенатор на Академията”. Негови творби са изпълнявани в България, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Куба, Колумбия, Австралия, Гърция, Белгия , Австрия, Сан Марино, САЩ, Холандия, Испания, Япония, Великобритания, Финландия.

Творбата му "Контрасти" е написана по поръчка на Симфоничния оркестър на Филхармонията в Хайделберг (Германия) през 2002, където е и премиерата ѝ под диригентството на Томас Калб, а партитурата е издадена от швейцарското издателство Bim. Изпълнена е и на откриването на фестивала „Московска есен” през ноември 2004 от Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия с диригент Марк Горенщайн, а през февруари 2008 прозвучава и в Турку (Финландия), под палката на Петри Сакари.

Чуждестранната музикална критика подчертава „...блестящото майсторство на оркестрацията, богатството на тембровите бои, пластичността на тембровите модулации и яркостта при съпоставянето. Контрасти темброви, темпови, фактурни, динамични, образни, тематични… Минчев успява по някакъв магичен и непостижим начин да изгради общата форма, като усещането за цялостност възниква и вследствие на композиционната арка – загадъчният и идещ от далеч камбанен звън в началото и в края на произведението…”. („Култура”, Москва, 11-17. 11. 2004); „…вълнуваща композиция, по-точно – блестяща… Какво трябва да направи композиторът, за да не бъде музиката му трудна за възприемане от слушателя? Рецептата на Минчев беше отлична…” (Turun Sonomat, Турку, 1. III. 2008).

Томас Аунер                                                Photos: Julia Wesely

Вечерта ще продължи с Концерт за виолончело №1 в изпълнение на изгряващата звезда Томас Аунер. Той е победител и финалист в множество международни конкурси по виолончело в Лицен, „Менделсон-Бартолди“ в Берлин, „РихардЩраус“ в Мюнхен, „Антонио Янигро“ в Пореч, Хърватия, Gradus ad Parnassum в Австрия, както и е полуфиналист в конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 2017 г. Като солист се изявява с Белгийския камерен оркестър, Оркестъра на Словашкото радио, Щутгартския оркестър, Симфониета Баден, Оркестъра на Тирана RTSH, Симфониета Дел Арте, Оркестъра на Виенския университет за музика и изкуство, ансамбъла Neue Streicher Виена и др. През 2015 г. излиза първият му компактдиск с австрийския лейбъл Gramola, а през 2023 г. последният му компактдиск “217”, издаден от SoloMusica в Мюнхен. Ето и няколко отзива в пресата за тях: „Силно емоционален…“ (списание FonoForum), „албум, на който трудно може да се устои“ (AAG), „...свири с толкова много вглъбена страст“ (Orchestergraben).

Камий Сен-Санс създава своя Концерт за виолончело № 1 в ла минор през 1872 г., когато е на 37 години и вече утвърден композитор, пианист и диригент, който изпълнява предимно собствени творби. Написва произведението за известния по онова време белгийски виолончелист, изпълнител на виола да гамба и лютиер Огюст Толбек. Премиерата е на 19 януари 1873 г. в залата на Парижката консерватория. Много композитори, в това число Шостакович и Рахманинов, считат този концерт за един от най-великите от всички виолончелови концерти.

Във втората част на концерта ще прозвучи и Симфония №4 "Италианска" от Феликс Менделсон-Бартолди.

Музикалните идеи на Менделсон за неговата Италианска симфония са вдъхновени от голямото пътуване из Европа, което композиторът предприема от 1829 до 1831 г. По това време младият Менделсон е всестранно образован и зрял композитор. Без да прекъсва композиторската си дейност по време на своето пътешествие, той насочва своите творчески търсения в областта на оркестровия звук. Писмата му през този период разкриват неговата еуфорична прегръдка към италианската култура. В едно от писмата през 1830 г. до сестра си Фани, той споменава за Италианската си симфония: „Това ще бъде най-веселото произведение, което някога съм правил, особено последната му част. Все още не съм намерил нищо за бавната част, но ще я запазя за Неапол.“ Италианската симфония изглежда постига невъзможното, улавяйки музикално блясъка на слънцето и жизнеността на виното, аромата и динамиката на ежедневието на италианците. Пропита е с усещане за пътуване и златен италиански пейзаж, живописните мелодии на симфонията ни поглъщат отвсякъде. Симфонията №4 „Италианска“ и до днес е най-популярната симфония на Менделсон.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Карнавал на животните“ с допълнителна дата в Първо студио на БНР

Симфоничният оркестър, Константин Илиевски и Марио Ангелов ще представят отново "Карнавал на животните" от Сен-Санс в Първо студио на БНР на 25 юни, вторник, от 10:30 часа. Тази е последната дата за това очаквано от малчуганите събитие. "Карнавал на животните" беше представен вече два пъти в БНР. През зимата Радиосимфониците подготвиха два специални..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

"Темпераментни ритми" в следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски ще бъде на 7 юни от 19 часа в зала „България“. Концертната програма ще започне с Vivace e molto ritmico - една от частите на балетната музика за симфоничен оркестър „Орис“ от композитора Румен Байрактаров , която той специално..

обновено на 03.06.24 в 14:27

Младежки джаз фест София гостува на БНР

Лауреати от Младежки джаз фест София ще изнесат концерт в Първо студио на Българското национално радио на 12 юни от 19 часа. В концерта ще се представят най-изявените участници от последните издания на фестивала – вокалисти, инструменталисти, композитори и състави. Изпълненията на младите музиканти ще бъдат в съпровод на джаз трио в състав:..

публикувано на 03.06.24 в 14:25

"Музика в портрети"

На 23 май от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи поредния си концерт от проекта  „Музика в портрети” . Тазгодишното издание на проекта ще срещне публиката с трима виртуозни изпълнители – певицата Магдалена Карамитева , кавалджията Димитър Карамитев и гъдуларят  Димитър Гугов..

публикувано на 21.05.24 в 11:01

Юбилеен концерт на композитора Красимир Милетков

Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще отпразнува един специален юбилей – 70 годишнината на българския творец и създател на любими музикални произведения, както за деца, така и за възрастни – Красимир Милетков . Концертът ще се състои в Първо студио на БНР на 28-ми май , вторник от 19:00 часа . На събитието ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 15:03