Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 септември, 19 часа, Голяма зрителна зала на Софийската опера и балет

Честваме Деня на независимостта на България с празничен концерт

солист Светлин Русев, диригент Константин Илиевски

За втора поредна година Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ имат удоволствието да подарят един специален концерт в чест на Деня на Независимостта на България – една от най-паметните дати в историята ни, на която тридесет години след освобождението си България се появява на европейската карта като вече просперираща и независима държава.

Празничният концерт ще се състои на 18 септември, сряда от 19 часа в зала „България“ с участието на Симфоничния оркестър на БНР и главния диригент Константин Илиевски, Детския хор на БНР с главен диригент Венеция Караманова, а гост-солист ще бъде нашият харизматичен виртуоз на цигулката Светлин Русев.

Блестящата му кариера се разгръща след спечелването през 2001 на Първа награда на Първия международен конкурс в Сендай, където получава и Наградата на публиката за най-добро изпълнение на Бах.Той е редовен солист на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Оркестъра на Романска Швейцария, Националния оркестър на Белгия, Сеулската и Токийската филхармонии, Симфоничния оркестър на Индианополис, Филхармоничния оркестър „Джордже Енеску” (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, „Кremerata Baltica”, Българското национално радио и др. В САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа свири под палката на Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, Джонатан Нот, Жан-Жак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, широко известни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори. След успеха на записи на произведения от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова за фирма Аmbroisie, прави записи на „Concerto funebre“ от Хартман с Оркестъра на Оверн и сонати на Григ и Метнер с пианиста Фредерик Д’Ориа-Никола, а албумът му „Огън и лед“ с концертите на Сибелиус и Владигеров със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков е издаден от френските фирми Integral и Fondamenta. През 2016 DECCA издава запис на Светлин Русев, Елена Розанова и виолончелиста Франсоа Салк на клавирни триа на Менделсон (№1) и Дворжак („Думки”). Следват записи на творби от Изаи (за „Musique en Wallonie”) и „Испанска симфония” от Лало (за „Arcantus”) под палката на Жан-Жак Канторов. Новият му албум Midnight Bells е с талантливата корейска пианистка Йоръм Сон (за YESM & ART). Съвсем наскоро са издадени и всички произведения за цигулка и оркестър от Чайковски със Софийската филхармония под диригентството на Хориа Андрееску.

Светлин Русев е професор в прочутата National Supérieur de Musique et de Danse в Париж, изнася майсторски класове по цял свят. Той е художествен съветник и резидентен артист на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

На 18 септември той ще изпълни Концерт за цигулка №3 от Николо Паганини - творба на друг виртуоз на цигулка на своето време и един от най-великите музиканти на всички времена. Своя Трети концерт за цигулка в ми мажор Паганини композира през 1826 г., по време на период на някои лични трудности. Въпреки продължителната болест, която измъчва ежедневието му, той най-накрая приема поканата на принц Метерних да посети Виена. Освен в Рим, Флоренция и Перуджа, новият концерт (№3) е изпълнен за първи път и в известната зала Redoutensaal на 24 юли, а Франц Шуберт описва свиренето на Паганини като „пеенето на ангел“.

В програмата ще прозвучат още Симфоничната сюита из балета „Нестинарка“ от Марин Големинов и Химн на Независимостта от Георги Шагунов.

Преди 105 години в Кюстендил е роден академик Марин Големинов, един от най-значимите български композитори. Лауреат на Хердерова премия, Кавалер на Ордена за изкуство и култура на Франция, Марин Големинов е бил директор на Софийската опера и ректор на Националната музикална академия. Той е почетен гражданин на столицата, както и на родния Кюстендил и на Стара Загора, Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия в София и на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Освен композитор, Големинов е също критик, диригент и професор в музикалната академия. Сред неговите ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др. Сам казва, че винаги е обичал да пише и ноти, и думи. Сред трудовете, които публикува, е „Зад кулисите на творческия процес“ – уникално издание на български и френски, изследващо процеса на създаване и интерпретация по наистина иновативен начин.

Неговата танцова драма „Нестинарка“ е най-играната извън страната българска музикално-сценична творба. „Нестинарското хоро“ е емблематично за българската музика произведение, което продължава непрестанно да звучи и у нас, и зад граница. „Нестинарка“ е поставяна в Чехия, Германия, Русия. Представяна е от балета на Софийската опера в Барселона, Венеция, Франкфурт, а във версията, която Маргарита Арнаудова създава за балет „Арабеск“, е играна в над 50 държави.

В свой дневник Марин Големинов споделя: „Три месеца след премиерата в София през 1942 година Софийската опера трябваше да присъства на визита в операта във Франкфурт на Майн. „Нестинарка“ беше включена в програмата. Във Франкфурт излезе много хубава критика в списанието, основано от Шуман. Може би светците Константин и Елена са били надвесени над рождената люлка на творбата! И така с тяхна благословия и до днес „Нестинарка“ изгаря върху жаравата, за да възкръсне като феникс от пепелта…“

Този Химн, написан на един дъх, „Спомен за Независимостта”, е дело на Георги Шагунов - български композитор, един от първите български капелмайстори и музикален педагог. Той е наричан в Бургас, където основно работи, “Бащата на музиката” заради големите му заслуги за развитието на този вид творчество в морския град, а и в България. Години по-късно директорът на Държавен архив - Бургас - Данка Георгиева, споделя, че и музиката, и текстът на химна са дело на Шагунов и още: „От страни в бележки той разказва, че когато дошла телеграмата за обявяването на Царство България, командирът на полка го повиква и му разпорежда да събере оркестъра. Шагунов е въодушевен от новината и написва Химна на Независимостта. Първоначално той го изпълнява пред оркестъра, а след това, докато вървят по бургаските улици, го научават и другите музиканти!“

Билети може да намерите в Рекламно-информационен център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), в мрежата на Ивентим и на място в Софийската опера и балет в деня на събитието.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!



По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47