В Сочи официално ще бъдат открити Зимните олимпийски игри

22-рите Зимни олимпийски игри ще бъдат официални открити тази вечер в руския град Сочи. На церемонията на стадион "Фишт" ще присъстват премиерът Пламен Орешарски и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Много западни лидери обаче няма да отидат на Игрите.

Руските власти обявиха, че на откриването на Зимната олимпиада ще присъстват 44 държавни лидери, а Игрите ще бъдат посетени общо от около 60.

На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин ще застанат китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Няма да присъстват обаче американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският президент Йоахим Гаук. Причината много западни лидери да не уважат Олимпиадата е несъгласието им с приетия в Русия закон срещу гей пропагандата.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обаче разкритикува действията на политиците, бойкотирали Сочи:

Благодарни сме на тези, които уважават факта, че спортът може само да допринесе за развитието и мира, ако не се използва като сцена за политически разногласия или като опит за отбелязване на точки във вътрешни или външни политически спорове, каза Бах три дни преди откриването на Олимпиадата.

Освен с политическите разногласия Олимпиадата в Сочи стана известна също като най-скъпата в историята с бюджет, надминал 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност.

В интервю за телевизия Ен Би Си президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия е изправена пред огромния залог да осуети всякакви атентати по време на откриването, предаде Франс прес.

Ние сме в постоянен контакт с тях, едновременно на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на Олимпийските игри са в безопасност, каза Обама.

Във вторник Белият дом увери, че САЩ са взели всички необходими мерки, за да гарантират сигурността на гражданите си в Сочи, който беше заплашен с атентати от руски ислямисти. Барак Обама прикани сънародниците си, които ще ходят в Сочи, да са бдителни, защото винаги има рискове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
С пищна церемония закриха Олимпиадата в Сочи

С пищна церемония закриха Олимпиадата в Сочи

С пищна церемония бяха закрити 22-те Зимни Олимпийски Игри в Сочи. Официални гости бяха президентът на руската федерация Владимир Путин, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и бившият президент на организацията д-р Жак Рох. В официалната ложа на стадион "Фишт" бе и българският президент Росен Плевнелиев. Традиционният..

публикувано на 24.02.14 в 10:54
първо злато за Русия в бобслея

Олимпийска титла за Русия в четириместния бобслей

Първият отбор на Русия в състав Александър Зубков, Алексей Негодяло, Дмитри Труненков и Алексей Воевода спечели олимпийската титла на четириместен бобслей на Игрите в Сочи. Руснаците стигнаха за първи път до олимпийското злато в  дисциплината, след като в Торино 2006-а заслужиха сребро.   Победата на четворката на домакините донесе рекордно в историята..

публикувано на 23.02.14 в 14:47
Руските ски-бегачи спечелиха призовите места на 50 км.

Пълен успех на Русия в маратонското ски-бягане

 Състезателите на Русия спечелиха първите три места в ски-бягането на 50 километра свободен стил на Олимпийските игри в Сочи. Златното отличие заслужи Александър Легков, втори завърши Максим Вилегжанин, а трети се нареди Иля Черноусов. Българинът Андрей Гридин завърши на 41-о място, а Веселин Цинзов се отказа малко след 35-ия километър. 

публикувано на 23.02.14 в 13:14
Марит Бьорген може би ще трябва да връща спечелените медали в Сочи заради допинг

Скандал? Хванаха норвежката легенда Марит Бьорген с допинг

Шесткратната олимпийска шампионка Марит Бьорген от Норвегия е заподозряна в употреба на допинг и може да бъде лишена от медалите, които спечели на Игрите в Сочи, съобщават медиите в родината й, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според информациите, в теста на Бьорген е открит забранения стимулант "метилхексанамин" , а от Международния олимпийски комитет ( МОК..

публикувано на 23.02.14 в 12:08

Русия си осигури първото място в класирането по медали

Олимпийският отбор на Русия си осигури първото място в класирането по медали на Зимните игри в Сочи. Това стана след пълния триумф на руските представители в ски-бягането на 50 километра свободен стил, в което първите три места заслужиха Александър Легков, Максим Вилегжанин и Иля Черноусов. Руснаците събраха рекорден брой от 32 медала в историята си на..

публикувано на 23.02.14 в 12:02
Йоханес Дюр също изгоря с допинг на Олимпиадата в Сочи

Още един изгоря с допинг на олимпийските игри в Сочи

Австрийският ски-бегач Йоханес Дюр даде положителна допинг-проба на Олимпийските игри в Сочи. 26-годишният Дюр, който завърши осми в скиатлона на 30 километра на 9 февруари, е използвал забранения кръвен допинг ЕПО . Той е тестван на 17 февруари в Австрия, където се е подготвял за днешния последен старт на Олимпиадата на 50 километра класически стил ...

публикувано на 23.02.14 в 10:07
Финландия разгроми САЩ с 5:0 в мача за 3-то място на Игрите в Сочи

Финландия защити бронзовия си медал от Ванкувър след разгром срещу САЩ с 5:0

Отборът на Финландия защити бронзовия си медал в олимпийския хокеен турнир при мъжете, след като разби с 5:0 (0:0, 2:0, 3:0) състава на САЩ . Финландците бяха трети и преди четири години във Ванкувър. Две шайби за Суоми вкара легендата Теему Селане , реализирайки в 22-та и в 50-та минута. Още по едно попадение добавиха Юси Йокинен в 22-та..

публикувано на 23.02.14 в 09:16