Вижте дали въздухът в България е замърсен

БНР се опитва да помогне на потребителите на сайта бързо да имат достъп до актуална информация за чистотата на въздуха в страната от достъпни ресурси в интернет на неправителствени организации или официални институции.

1. Чрез проект на Фондация "Код България".

Натиснете линка Замърсеността на въздуха в София, за да влезете в интерактивна карта, където с кликване могат да бъдат видени данните от сензорите за отделните райони с нивата на фини прахови частици.

Натиснете линка Замърсеността на въздуха в България, за да влезете в интерактивна карта, където с кликване могат да бъдат видени данните от сензорите за отделните райони с нивата на фини прахови частици.

Проектът на фондацията следи замърсеността на въздуха чрез независима мрежа от сензори за фини прахови частици (РМ). Те измерват в реално време диаметъра им в микрометри (µm), като са се наложили два стандарта: PM10 - частици с диаметър до 10 µm и по-фини - PM2,5, които са с диаметър до 2,5 µm.

Макар че това не е най-точният начин, чистота на въздуха в този проект се следи, като се измерва теглото на фините прахови частици в микрограмове на кубичен метър (µg/m3). За да се установи по-добре качеството на въздуха и влиянието му върху здравето, е добре да бъдат включени и измервания на азотен диоксид, серен диоксид и озон, но това изисква по-сложна апаратура.

Тъй като в сайта на фондацията за чистотата на въздуха липсва легенда за нивата на замърсяване, по-долу са показани критериите в ЕС.

Снимка

2. Чрез Европейската агенция за околната среда

Замърсеността на въздуха в страните в ЕС и други членки на агенцията може да се види в сайт с интерактивна карта на Европейската агенция за околната среда, пуснат през ноември 2017 г. В него се използват данни, изпратени от измервателни станции на официалните институции.

3. Чрез българската Изпълнителна агенция по околна среда

Ежедневен бюлетин за качеството на атмосферния въздух в България на агенцията с данни от предния ден.

4. Прогноза за замърсеността в София с фини прахови частици частици с диаметър до 10 µm.

Прогнозните данни за нивата на ФПЧ10 в София се изчисляват от система, разработена от екип на БАН, по поръчка на Столична община и представят прогноза за средноденонощните стойности.

Още от категорията

Забавни билборди по АМ "Тракия" призовават хората да карат спокойно

Дванадесет билборда със забавни елементи, разположени през 40-50 км. по АМ „Тракия“, напомнят, че високата скорост и спестените минути до целта не осмислят с нищо необходимостта от бързането. Кампанията „Карай си спокойно“ апелира към водачите да карат внимателно и да не бързат. Забавният елемент във визиите на билбордовете прави кампанията,..

публикувано на 21.08.18 в 16:30
Условията във временен лагер за хора без подслон след наводненията в Керала.

Над 1 млн. души живеят в лагери след наводненията в Индия

Над 1 млн. души са се стекли във временни лагери в индийския щат Керала, за да намерят убежище след наводненията, които погубиха над 410 души, предаде АФП. Жители продължават да търсят подслон, след като оттеглянето на водите разкри големия мащаб на опустошенията, а военни всеки ден спасяват още хора. Правителството на Керала обяви..

публикувано на 21.08.18 в 16:20
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът отхвърли искането на Биляна Петрова за напускане на ареста

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост" - Биляна Петрова да напусне ареста.  Съдът се позова на назначената съдебномедицинска експертиза, според която, въпреки здравословните си проблеми, разследваната за корупция Петрова може да се лекува и под стража. Според д-р Адриана..

обновено на 21.08.18 в 16:06
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов трябва да измисли нещо ново наесен

За момента двата казуса - с „Олимпик“ и Търговския регистър намират своето решение. По-големият въпрос е, че казус по казус продължава да се трупа напрежение в страната, което вероятно ще започне да кънти много по-сериозно наесен. Това каза в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов в блицкоментар за извънредното..

публикувано на 21.08.18 в 15:56

МЗ откри нарушения в лечението на починалата родилка в Университетската болница в Плевен

Проверка на здравното министерство откри нарушения в Университетската болница в Плевен по случая с починалата в края на миналия месец родилка. Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на жената, която почина по време на планирано секцио.  От здравното министерство съобщиха, че ще бъде образувано административно-наказателно..

публикувано на 21.08.18 в 15:54

Забравена туба с химикал е причината за неприятната миризма, доведела до евакуация на 40 души в Казанлък

Забравена пластмасова туба с химикала "Одорант" е причината за неприятната миризма в Казанлък, която доведе до евакуация на сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в града, намираща се на ул."Александър Батенберг" 4 в града. Притесненията бяха, че миризмата в сградата е причинена от теч на газ.  "В бившата изоставена вече..

обновено на 21.08.18 в 15:26

Рекорд по лежане беше поставен на Мързеливата олимпиада в Черна гора

В Черна гора беше проведена шестата поред Мързелива олимпиада, в която взеха участие 15 черногорци и трима жители на Сърбия, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА. Тази година първото място беше разделено между четирима представители на Черна гора, които поставиха олимпийски рекорд с 49-часово лежане. Той започна още събота сутринта. Наградата за..

публикувано на 21.08.18 в 15:21